Vijesti02

0
Rate this post

Kako će novi politički sporovi između Istoka i Zapada, socioekonomska pitanja i iskorištavanje okoliša utjecati na zdravlje ove godine bit će neke od tema Naprednog seminara o globalnom zdravlju i zdravstvenoj diplomaciji Centra za međunarodne odnose u zdravstvu (Cris / Fiocruz), ove srijede (2. 9.) u 10 sati.

Pandemija Covida-19 odražava se i na još jednu Crisovu produkciju iz 2022.: Cadernos de Saúde Global, koja ima više odjela i suradnika.“Postoji razumijevanje da pandemija ide prema endemičnosti, iako još uvijek ne znamo kada će se to dogoditi.

Ali stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije vide druge pandemije na horizontu

Dakle, potreban je prošireni pristup zdravlju”, objašnjava direktor Cris/Fiocruz i predsjednik Latinoameričke alijanse za globalno zdravlje (Alasag), Paulo Buss. “Ovaj seminar, prvi u godini, usmjerit će ostale koji dolaze”, dodao je.

S prijevodima na portugalski, engleski i španjolski, webinar Global Political Agenda and Health: Perspectives 2022 dovodi Joséa Luísa Fiorija, profesora međunarodne političke ekonomije na Federalnom sveučilištu u Rio de Janeiru (UFRJ), da analizira odnose među zemljama – u trenutku kada spor Istoka i Zapada nije ograničen samo na Sjedinjene Države i Kinu.

  • O globalnom političkom scenariju u području zaštite okoliša govorit će Izabella Teixeira, bivša ministrica zaštite okoliša (2010./2016.) i supredsjedateljica Međunarodnog panela za prirodne resurse UN-a za okoliš (FIP-UNEP).
  • Bivši ministar unaprijedit će ono što se očekuje od nekih događanja ove godine, poput UN-ove konferencije o klimatskim promjenama (COP27) koja će se održati u Egiptu.

Za globalne društvene, ekonomske i zdravstvene nejednakosti bit će odgovorna Katia Maia, izvršna direktorica Oxfama Brazil, koja će donijeti podatke iz najnovijeg izvješća te organizacije. Trojici govornika zajednički su utjecaji njihovih tema na zdravlje.

Seminar također sadrži video govora glavnog tajnika Ujedinjenih naroda, Antónia Guterresa, na Općoj skupštini organizacije u siječnju. U videu bivši premijer Portugala predlaže niz promjena i pokreće izazov promicanja zajedničke globalne agende.

gledaj ovdje

Uvećane bilježnice

“Cadernos Cris/Fiocruz – Izvješće o globalnom zdravlju i zdravstvenoj diplomaciji” raslo je i dobilo nove suradnike 2022. S oko 20 autora prošle godine, publikacija je skočila na 41, raspoređenih u 22 poglavlja, na 172 stranice. Teme su reorganizirane i pojavili su se novi predmetni klasteri koji pokrivaju nova geopolitička područja, globalne aktere i agencije.

Tim s Instituta Fernandes Figueira (IFF/Fiocruz) pridružio se projektu, promatrajući područja zdravlja žena, djece i adolescenata, također fokusirajući se na akcije Unicefa, ONU-Mulhera i Populacijskog fonda Ujedinjenih naroda (Unfpa). ). Uz pomoć Casa de Oswaldo Cruz (COC/Fiocruz), tema kulture i zdravlja također je dobila jedno poglavlje u publikaciji.

Uvećane bilježniceStižu i novi suradnici izvan Zaklade

Deyse Ventura, s Fakulteta za javno zdravstvo Sveučilišta u São Paulu (USP), primjerice, dio je tima koji će govoriti o migracijama i izbjeglicama. “Oni su isključeni od isključenih.

Najgrublji primjer koji je nedavno viđen u Brazilu bilo je ubojstvo imigranta iz Konga”, istaknuo je Buss. “Ideja je proširiti se. Vidjeli smo da je pandemija mnogo kompliciranija nego što se činilo.”
Servis

  • Cadernos Cris/Fiocruz – Izvješće o globalnom zdravlju i zdravstvenoj diplomaciji objavljuju se dvotjedno i mogu se pronaći ovdje.
  • Webinar Globalna politička agenda i zdravlje: perspektive 2022. može se pratiti na portugalskom, engleskom i španjolskom jeziku.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime