Problemi s dijabetesom kao i hipertenzija

0

Dva puta je vjerojatnije da će visoki krvni tlak pogoditi osobu s dijabetes melitusom nego osobu koja nema problema s dijabetesom. Ako se zanemari, hipertenzija može uzrokovati srčane probleme, ali i moždani udar. Zapravo, pojedinac s dijabetesom i visokim krvnim tlakom ima 4 puta veću vjerojatnost da će razviti kardiovaskularnu bolest nego netko tko nema nijedno od tih stanja – diabetes.hr. Otprilike dvije trećine odraslih s dijabetičarima imaju krvni tlak viši od 130/80 mm Hg ili koriste lijekove na recept za hipertenziju.

Što je hipertenzija?

Visoki krvni tlak je sila pritiska krvi na stijenke arterija. Svaki put kada srce kuca, ono pumpa krv u te arterije, što rezultira najvećim visokim krvnim tlakom kada se srce steže i pumpa krv. Visoki krvni tlak, ili visoki krvni tlak, izravno povećava opasnost od koronarne kardiovaskularne bolesti (srčani udar), a također i moždanog udara (mentalni napad). S visokim krvnim tlakom, arterije mogu imati pojačan otpor u odnosu na protok krvi, što dovodi do toga da srce snažnije pumpa kako bi cirkuliralo krv.

hypertension-and-diabetes

2 broja se koriste za mjerenje visokog krvnog tlaka. Broj na vrhu, sistolički stres, odnosi se na tlak unutar arterije kada se srce složi i također pumpa krv kroz tijelo. Broj na dnu, dijastolički stres, odnosi se na tlak unutar arterije kada se srce odmara i također je puno krvi. I sistolički i dijastolički stres snimaju se na traku kao “mm Hg” (milimetri živinog stupca). Prema Nacionalnom institutu za srce, pluća, kao i Institutu za krv Nacionalnog instituta za zdravlje i dobrobit (NHLBI), visoki krvni tlak za odrasle definira se kao:

 • 140 mm Hg ili bolji sistolički stres i
 • 90 mm Hg ili veći dijastolički stres

NHLBI standardi za prehipertenziju su:

 • 120 mm Hg– 139 mm Hg sistolički stres i također
 • 80 mm Hg– 89 mm Hg dijastolički stres

NHLBI smjernice specificiraju tipični krvni tlak koji se pridržava:

 • Manji od 120 mm Hg sistolički stres i
 • Dijastolički stres manji od 80 mm Hg

Koji su znakovi i simptomi visokog krvnog tlaka? Često osobe s hipertenzijom nemaju prepoznatljive simptome. Ako je krvni tlak jako povišen, osoba može doživjeti sljedeće. Međutim, svaki pojedinac može doživjeti znakove i simptome na različite načine. Znakovi se mogu sastojati od: Frustracija, Lakomislenost, Zamagljen vid.

Simptomi hipertenzije mogu nalikovati raznim drugim medicinskim problemima ili problemima. Uvijek se obratite svom liječniku za medicinsku dijagnozu.

Izbjegavanje visokog krvnog tlaka

Američko udruženje dijabetičara savjetuje sljedeće kako bi se zaštitili od početka visokog krvnog tlaka:

 • Smanjite unos soli
 • Sudjelujte u zadacima oslobađanja od stresa
 • Vježbajte često
 • Dosegnite i ostanite na zdravoj i uravnoteženoj težini
 • Klonite se prevelikog unosa alkohola
 • Prestanite pušiti cigarete i klonite se izlaganja pasivnom pušenju
 • Pratite svoj visoki krvni tlak

Terapija za visoki krvni tlak

Konkretnu terapiju za hipertenziju će svakako odrediti liječnik na temelju: Vaša dob, cjelokupno zdravlje, kao i povijest bolesti, Stupanj stanja, Vaš otpor za pojedinosti o lijekovima, postupcima ili tretmanima, Očekivanja za tijek bolesti, Vaše stajalište ili izbor.

Liječenje može uključivati vježbanje, uravnotežen režim prehrane, kao i prestanak pušenja, zajedno s lijekovima koje vam je propisao liječnik. Visoki krvni tlak ili hipertenzija obično se javlja uz dijabetes i prekomjernu težinu. Jedan s drugim, ovi problemi padaju pod kišobran metaboličkog sindroma. Osobe s metaboličkim poremećajem imaju povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Hipertenzija i problemi s dijabetesom dijele niz uobičajenih uzroka i opasnih elemenata. Osoba koja ima jedan problem ide u povećanu opasnost za stvaranje raznih drugih. Slično tome, osoba koja ima oba problema mogla bi otkriti da svako stanje pogoršava drugo. Ovaj članak nudi pojedinosti o web poveznici između hipertenzije i dijabetes melitusa, koji se sastoji od toga kako prepoznati, zaštititi se i nositi se sa svakim problemom.

Prepoznavanje hipertenzije i dijabetičkih problema. Dostupni su neki relativno jednostavni testovi koji pomažu osobi utvrditi ima li dijabetes ili hipertenziju.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime