Kako je udar asteroida prije 66 milijuna godina utjecao na našu obalu: tsunami s Yucatana pogodio je Hvar

0
Rate this post

Kada je masivni planet pao na lokaciju Yucatana prije 66 milijuna godina, stvorio je razorni potres i kolaps između 50 i 150 tisuća kubičnih kilometara materijala sa strana američke obale točno u Atlantsko more.

To je rezultiralo tsunamijem koji je nakon pet-šest sati pogodio obalu Afrike i prošao kroz paleo Gibraltar, koji je bio puno veći od današnjeg, barem 400 kilometara, točno u nekadašnji ocean Tethys, područje današnjeg Mediterana.

U to vrijeme nije bilo Apeninskog poluotoka, a Korzika kao i Sardinija ležale su sjevernije.

Tsunami je bez prepreka prošao kroz zapadne dijelove Tetisa, a posljednji značajniji izazov na koji je naišao bio je plitki tropski sustav, praktički identičan današnjim Bahamima, koji su tada, na granici krede i paleogena, postojali u područje Jadrana i Dinarida.

Plimni val oštetio je karbonatni sustav Jadrana i prenio ga u područje između današnjeg Visa, Hvara i Šolte, stigavši ​​ovdje 7 do deset sati nakon svog početka, te ostavio tragove u krhotinama koje su kasnije dospjele u karbonatne stijene.

Inovativne evaluacije

Ti su tragovi pronađeni na Hvaru, na lokaciji uvale Majerovica, a originalni klinički rad na tu temu zapravo je upravo objavljen u uglednom geoznanstvenom časopisu “Geological Society of America Publication”.

Konkretno, nakon godina profesionalnog geološkog proučavanja i naprednih analiza sićušnih primjera stijena (sedimentnih stijena) nakupljenih na jednom od najatraktivnijih obalnih lokaliteta na području grada Hvara, svjetska skupina istraživača, predvođena Hrvatskim geološkim instituta, pronašao je klinički dokaz za hipotezu iznesenu prije 13 godina da na tom području otkriva iznimno važan i planetarno jedinstven dokument o svjetskoj katastrofi, bolje rečeno nestanku dinosaura, koja se dogodila u granica krede kao i paleogena.

Posebnost otkrića

Ta granica bilježi kraj mezozoika, doba gmazova, ili početak kenozoika, doba bića, kao i sam događaj i također povezane radikalne klimatske promjene na Zemlji uništile su jednog od najopasnijih ubojica, dinosaura, što je omogućilo rast životinja, uključujući i ljudsku vrstu.

Gotovo je nevjerojatna slučajnost da se upravo u Hvaru nalazi zasad jedinstveni karbonatni sediment u kojem smo pronašli dokaz da je prenesen iz tragičnog tsunamija, najvjerojatnije izazvanog utjecajem asteroida na području današnjeg Yucatana. , koji je i o tome ostavio određene dokumente, na lokaciju oko 10.000 kilometara udaljenu od kratera efekta – navodi dr. sc. Tvrtko Korbar, viši znanstveni suradnik Hrvatskog geološkog instituta, voditelj studija.

  • Posebnost hvarskog otkrića je u tome što je to prvi trag tsunamija otkriven u plitkovodnim naslagama među tadašnjim brojnim tropskim karbonatnim platformama, ali isto tako prvi lociran na području nekadašnjeg mora Tethys.
  • Tragovi tog tsunamija u plitkim naslagama iznimno su rijetki, zbog čega je hvarski nalaz prvi u površinskom moru, ali i prvi na tako velikoj udaljenosti od mjesta udara.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime