Tehnološki napredak medija i posljedično

0
Rate this post

Industrijalizacija i kapitalistička komercijalizacija medija slobodnog vremena, slobodnog vremena, zdravlja i, posljedično, sporta, učinila je obrat prosvijećenog shvaćanja ovih aspekata koji su od iznimne važnosti za cijelo društvo.

 • Ideološka moć koju mediji svakodnevno stječu daje im pravo izbora na koji će se način razotkrivati ​​i s kojim će se komercijalnim interesom takva informacija širiti.
 • Ali prije nego što komentiramo medije i sport, moramo malo razumjeti što oni jesu. Pojam mediji prema Gastaldu (2001) potječe od latinskog izraza koji se temelji na engleskom izgovoru “media”.

Ovaj pojam u množini na latinskom znači “medij”, odnosno “medij”.

Postalo je “mediji” u uobičajenom smislu, što znači i “masovni mediji”, ili također “masovni mediji” u prijevodu na portugalski. Mediji su postali sredstvo komunikacije koje ima za cilj masovnu diseminaciju brojnih proizvoda u velikim razmjerima, kako bi doprli do velike i nejasne publike ne vodeći računa o njihovoj individualnosti.

Kao medije možemo navesti televiziju, radio, novine, jumbo plakate itd.

Prema Featherstoneu kojeg citira Pires (2002), nije pogrešno povezati pojam medija s sredstvima komunikacije, ali on ne pokriva ukupnost koju uključuje u današnjem društvu. Za autora, ono je još uvijek uronjeno u potrošačku kulturu i njime upravlja tržište.

 1. Naglašava da su “mediji također skup tvrtki (i to svaka od njih) koje proizvode i komodificiraju informacije, zabavu i oglašavanje, tronožac na kojem se, na međusobno povezan način, spajaju njihova djelovanja i interesi” (str. 34).
 2. U tom smislu, funkcija medija je ponuditi potrebe i obrasce mišljenja koji dovode javnost do želje da u velikoj mjeri konzumiraju dobra proizvedena kapitalističkom industrijom i da misle da je takav način postojanja i življenja najbolji i jedini način na koji možemo imati.
 3. Povezan s pitanjem medija u ovom radu je i sport, na taj način treba malo više razjasniti njegovo poimanje.

Najprije ga moramo shvatiti kao jedan od najvećih društvenih fenomena našeg stoljeća. Vjerujemo da je sva ova podrška povezana sa značenjem koje mediji daju jer se radi o vrlo dobro prodavanom i profitabilnom proizvodu u masovnim medijima.

Prema Kunzu (1991) sport je aktivnost ljudskog kretanja čije je načelo prevladavanje i objektivna usporedba. Kao što Bracht navodi Pires (2002.) smatra studiju Allena Gutmanna genezom modernog sporta i identificira sedam kategorija sporta:

 • sekularizacija,
 • jednake šanse,
 • specijalizacija uloga,
 • racionalizacija,
 • birokratizacija,
 • kvantifikacija i
 • traženje zapisa.

Bracht naglašava da

Bracht naglašava daIako su to karakteristike sporta visokih performansi, te karakteristike utječu na druge modalitete sportskih aktivnosti koje se prakticiraju u slobodno vrijeme, slobodno vrijeme pa čak iu školi. Ova dva pristupa sportu pokazuju da sport ima zajedničke kriterije za razumijevanje konkurentnosti i krutu regulaciju.

Proširujući malo ovo shvaćanje sporta, Betti koju citira Pires (2002) smatra da su zbog spektakularizacije sporta od strane medija, drugi oblici sportskih aktivnosti shvaćeni kao sport, kao što su tjelesne aktivnosti povezane sa zdravljem, izazovne aktivnosti i avantura , računalne igre i dr. kultura kretanja.

 1. Moramo shvatiti da su te promjene vezane uz medije.
 2. Sport je u tom smislu proizvod koji dobiva potreban tretman kako bi ga mediji komercijalizirali na najrazličitije načine koji su potrebni, kako bi se stvorila publika i posljedično profit.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime