Jedan liker koji može pomoći osobama s dijabetesom tipa 2. Postoje studije

0
Rate this post

Vino ima brojne zdravstvene prednosti. Potiče lučenje probavnih enzima, smanjuje rizik od srčanih bolesti, snižava kolesterol, a ima i antitumorska svojstva. I, kako se ispostavilo, i protiv dijabetesa. Ovaj liker, zahvaljujući polifenolima koje sadrži, također omogućuje kontrolu razine glukoze u krvi.

Dijabetes tipa 2

Pijenje alkohola štetno je za zdravlje, poznato je već duže vrijeme. Međutim, postoje i pozitivni aspekti pijenja, posebno vina. Umjerena konzumacija ovog napitka može koristiti srcu ili plućima. Postoje i studije koje govore o blagotvornim učincima vina na osobe s dijabetesom tipa 2.

Ovo se stanje događa kada gušterača ne može proizvesti dovoljno inzulina potrebnog za isporuku glukoze iz krvi u stanice ili inzulin ne radi ispravno i stanice u tijelu ne reagiraju na njega. Visoka razina šećera u krvi zauzvrat može imati vrlo opasne posljedice. Hiperglikemija može uzrokovati oštećenje mnogih organa i dijelova tijela, na čelu s bubrezima, nogama i krvožilnim sustavom.

I ovdje prelazimo na vino. Studije su pokazale da crno vino pomaže u kontroli glukoze u krvi diabetes.hr vusporavajući njezinu apsorpciju u crijevima.

Kako vino utječe na šećer?

To je zato što inhibitori (usporivači) alfa-glukozidaze i alfa-amilaze, enzimi odgovorni za razgradnju složenih ugljikohidrata, sadržani u biljnoj hrani ograničavaju apsorpciju tih ugljikohidrata i smanjuju postprandijalnu glikemiju u bolesnika s dijabetesom tipa 2. Studija koju su proveli istraživači sa Sveučilišta Massachusetts Amhersa proučavala je bijela i crvena vina, kao i četiri vrste čaja: crni, oolong, bijeli i zeleni. Rezultati, objavljeni u Iphine, pokazali su da su ” sva nasumično odabrana crvena vina imala znatno veću inhibicijsku aktivnost alfa-glukozidaze u usporedbi s bijelim vinom.” Crveno vino može inhibirati djelovanje ovog enzima za gotovo 100 posto. Za bijelo vino bilo je 20 posto.

Ova aktivnost bila je u korelaciji sa sadržajem antioksidansa iz skupine polifenola i antioksidativnim djelovanjem.

Kako vino utječe na šećer

Za čajeve je najjači učinak koji ograničava aktivnost alfa-glukozidaze bio crni, a zatim bijeli i oolong.

Dijabetes protiv alkohola

Kada pišemo o svojstvima crnog vina, istodobno se podsjećamo da osobe s dijabetesom moraju biti posebno oprezne s alkoholom. To ne znači apsolutnu apstinenciju odmah. Uz dobro kontroliranu glikemiju, umjerene količine alkohola mogu se konzumirati prije, za vrijeme ili neposredno nakon jela.
Postoje najbolja i najgora alkoholna pića za dijabetičare. Prva skupina uključuje, prije svega, suho i polusuho vino. Dijabetičari bi trebali izbjegavati pivo, jabukovaču, tinkture, slatka vina i likere.

S druge strane, žestoka pića poput votke ili viskija imaju manje ugljikohidrata, ali s druge strane često se poslužuju u kombinaciji — u obliku pića — s puno slađim pićima.

Tri simptoma dijabetesa koje ćete vidjeti na svojoj koži. Pogledajte obraze

Dijabetes tipa 2 je podmukla bolest. Razvija se neprimjetno dugi niz godina, ne dajući očite simptome, a kad nas zdravstveno stanje konačno muči, često je štetu već teško popraviti. Stoga, osim redovitih testova šećera u krvi, vrijedi pratiti svoje tijelo, između ostalog i zbog neobičnih simptoma. Dijabetes tipa 2 može se manifestirati i kao problemi s kožom. Kojim?

Trajna bolest
Koža može svrbjeti iz različitih razloga. Može se nadražiti nakon kontakta s odjećom, alergijski reagirati na hranu, novu kozmetiku ili proizvod za pranje (prašak, omekšivač), može biti signal čak i problema s jetrom. Međutim, to je također jedan od simptoma nedijagnosticiranog ili loše liječenog dijabetesa tipa 2. Iz čega to proizlazi?

Kada imamo problem sa šećerom u krvi (on ostaje visok), češće pišamo i to dovodi do m.in. dehidracija. Kao rezultat toga, koža postaje zategnuta, ljušti se i može svrbjeti.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime