Nedjeljna prilog02

0

Prema Rousseauu u njegovoj knjizi

O društvenom ugovoru, “sloboda svakog čovjeka prvi je instrument njegova očuvanja”. U svojoj drugoj knjizi, Podrijetlo nejednakosti među ljudima, Rousseau “u ljudskoj vrsti zamišlja dva oblika nejednakosti: jedan, koji on naziva prirodnom i drugi, koji se može nazvati moralnom i političkom nejednakošću, koji se sastoji od različitih privilegija, kako biti bogatiji, časniji, moćniji od drugih.

Tako se kao primarno ishodište revolucija uzima čovjekova želja da bude isti ili drugačiji, odnosno sloboda je svojstvena čovjeku i upravo je u težnji za tom, „tako sanjanom slobodom“

Domingos José Martins želio je da se stanovništvo Pernambuca oslobodi portugalske vlasti. I tako je promovirao tu “slavnu revoluciju” kako kažu neki povjesničari. Borba, dakle, protiv portugalskih ekscesa 1817. Pristup temi donosi čitatelju novu viziju jednog od vođa ove revolucije.

Tako razmišlja o svojoj ideji slobode za tropske krajeve, posebno za Pernambuco.

Tekst potkrepljuje tvrdnju da je Domingos bio veliki utjecaj i širitelj ideje slobode za stanovništvo svog vremena. Martins, trgovac, mason i sa informacijama o prosvjetiteljskim idejama koje je donio iz Europe, pronašao je u Pernambucu plodnu klimu za širenje liberalnih ideja.

  1. Pernambucom je u to vrijeme upravljala politički krhka vlada i diskreditirana od strane ljudi.
  2. Sve ovo postojeće držanje pomoglo je širenju ideala koje je branio Martins, što je promicalo razvoj revolucije.
  3. Kao dobar liberal i Rousseauov sljedbenik, branio je slobodu trgovine za tropske krajeve, što nije postojalo u admiralskom brodu, pa je zato imao pomoć klerika, koji su također dijelili istu struju.

Povijesni kontekst u kojem se našao Brazil nije bio najbolji za stanovništvo sjevera (Bahia, Pernambuco i Maranhão). Pernambuco je početkom 19. stoljeća bio u velikim ekonomskim, društvenim i političkim poteškoćama.

Domingos Martins, nezadovoljan sustavom koji je usvojio kralj D.

  • João VI (vrlo visoki porezi), započeo je napad na moć Portugala i njegovo zlostavljanje brazilskog stanovništva.
  • Poznavatelj prosvjetiteljskih ideala, jer je dio života proveo u Europi (Engleskoj) kao veliki trgovac što je i bio.

Domingos Martins, nezadovoljan sustavom koji je usvojio kralj D.Tako je svojim sunarodnjacima osigurao čitavu formaciju neprihvatljivosti portugalskog jarma, formirajući kontingent ljudi voljnih boriti se za slobodu izražavanja, politiku, trgovinu između ostalog.

Kratko oženjen, čak i na medenom mjesecu, ostavio je svoju “uplakanu” ženu da radi u potrazi za svojim idealom, čak i ako mu je to donijelo smrt. Prema spisima Martins je bio čovjek koji je “išao na ruku svim kozama, mulatima i kreolima”, u ovom citatu (Quintas, Amaro) možemo vidjeti koliko je imao utjecaja na svim društvenim razinama, ali i političke moći, jer je regrutirao mnogo vojnika za tu svrhu.

Još dok je Domingos bio u Europi, već je razmišljao o promicanju ideja slobode kako bi pomogao svom narodu, materijaliziravši se kada je stigao u Pernambuco. Gdje je sudjelovao u revoluciji koja nam je donijela de facto republiku, malu, ali intenzivnu u svom političkom kontekstu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime