Spektar01

0

Otkrijte 5 trendova u sektoru zdravstva za 2022

Očekivanja su da će godinu obilježiti još veća konsolidacija i napredak tržišta
zdravlje

Pandemija Covid-19 promijenila je logiku svih sektora društva. Međutim, nedvojbeno se pokazalo da je najpogođenije područje zdravstveni sektor. Nakon dvije godine s nekoliko transformacija i napretka do kojih je došlo kao rezultat nove bolesti, koja na sreću već pokazuje znakove veće kontrole, očekuje se da će 2022. godinu obilježiti još više konsolidacija i napretka u sektoru.

Iz tog konteksta zahlađenja pandemije i vraćanja života u normalu, naveo sam pet trendova koje treba promatrati u zdravstvenom području ove godine, koju ćemo, nadamo se, nazvati “prvom postpandemijom”. Provjeri:

Usluga na daljinu

  • Uz potrebu ostajanja kod kuće zbog socijalne distance, društvo se našlo u potrebi tražiti alternative za obavljanje svakodnevnih aktivnosti na daljinu.
  • U tom smislu, telemedicina je dobila ogroman prostor u sektoru dopuštajući da se konzultacije i tretmani nastave odvijati čak i bez da je liječnik osobno s pacijentom.

Marko Vinicije Gimenes

Sigurne, udobne i učinkovite, konzultacije na daljinu ne bi trebale napustiti radar sektora, čak ni uz mogućnost da susreti licem u lice ponovno postanu održivi. Potpomognuta sve digitalnijim i povezanijim okruženjem, telemedicina je iskoristila kontekst pandemije kako bi se transformirala iz idealizirane budućnosti u opipljivu i učinkovitu stvarnost.

Uz ostale tehnološke pomake planirane za ovu godinu, poput implementacije 5G, razvoja Interneta stvari ili čak pojave novih platformi, usluga na daljinu bit će trend koji bi trebao još više ojačati u nadolazećim godinama. Također je vrijedno spomenuti njegovu društvenu važnost jer jamči demokratski napredak u zdravstvu u zemlji dopuštajući pacijentima i liječnicima izvan velikih centara da uživaju u ovom okruženju.

Interoperabilnost u oblaku

Još jedan snažan trend usko povezan s trenutačnim tehnološkim napretkom je mogućnost pohranjivanja informacija prikupljenih od pacijenata na platformama izvornim u oblaku.

  • Korištenjem ove vrste sustava koji se uvodi u sektor, otvara se mogućnost interoperabilnosti kliničkih podataka pacijenata, pomažući liječniku koji pruža skrb da to čini na učinkovitiji, humaniziraniji i asertivniji način, budući da imat će na raspolaganju cijeli medicinski karton osobe već pri prvom pregledu.
  • Osim svoje kliničke važnosti, ovaj trend prema platformama u oblaku također simbolizira važne uštede za bolnice i medicinske klinike koje se više neće morati oslanjati na lokalne poslužitelje i baze podataka, koji su obično skupi i zahtijevaju stalno održavanje od strane stručnjaka. IT područja. .

O sigurnosti da i ne govorimo, budući da ova vrsta pohrane znatno smanjuje mogućnost krađe i curenja povjerljivih informacija.

Interoperabilnost u oblakuUmjetna inteligencija sve prisutnija

Kako trend pokazuje da su podaci sada bolje pohranjeni i organizirani, otvara se i mogućnost njihovog korištenja u korist sektora. U tom smislu, umjetna inteligencija se pojavljuje kao temeljni alat za područje medicine u ovoj i narednim godinama.

Među prednostima koje se postižu upotrebom umjetne inteligencije su mogućnost novih studija i istraživanja, koja uglavnom uključuju genetska i biološka otkrića, za identifikaciju potencijalnih meta određenih bolesti, poboljšanje liječenja i, uglavnom, u otkrivanju dijagnoza.

Zapravo, prediktivna analitika će ovu novu tehnologiju smatrati temeljnim saveznikom u svojoj funkciji. To je zato što alat sa sobom donosi mogućnost predviđanja rizika i bolesti – putem identifikacije obrazaca i povijesnih podataka -, što omogućuje zdravstvenim radnicima da brže identificiraju problem, ponekad čak i prije njegove manifestacije.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime