Sport02

0

Sport su sve tjelesne aktivnosti kojima se čovjek bavi, a koje imaju za cilj promicanje jačanja zdravlja i ravnoteže duha i tijela.

Konkurentska praksa podliježe regulativi zakonodavca

  • Sport sudjeluje u socijalizaciji, obuci i razvoju pojedinaca. Kroz rekreativne ili profesionalne prakse moguće je uključiti i pojedince koji su na marginama društva.
  • Upoznajte povijest sporta, njegove prednosti, razliku između amaterizma i profesionalizma, kao i najpopularnije prakse u svijetu.
  • Lopte su glavni instrumenti u mnogim sportovima. (Slika: flickr)
  • sportska povijest

Sportske ili rekreacijske aktivnosti rođene su u antici, a njihova se povijest dijeli na tri razdoblja. Prvi od njih je Esporte Antigo, koji seže u prvu polovicu 19. stoljeća. Drugi trenutak se zove Moderni sport, između 1820. i 1980. Posljednji je Suvremeni sport i ide od 1980. do danas.

Prve aktivnosti su se odvijale u cilju preživljavanja, a tek kasnije su dobile sportska obilježja. Bio je to lov, mačevanje i hrvanje. Neke drevne civilizacije poput Kine i Japana razvile su borilačke vještine. Egipat je promovirao trčanje, bacanje i vježbanje aktivnosti slične onome što je danas poznato kao nogomet.

Ali Grci su bili ti koji su stvorili antičke Olimpijske igre.

  1. Ova je civilizacija također bila odgovorna za održavanje Pogrebnih igara (igre u čast nedavno preminulih), Pitijskih igara (preteča Olimpijskih igara), Panateneja (zabava s igrama u čast Atene) i Istimskih igara (u čast Posejdonu).
  2. Prve olimpijske igre održane su u gradu Olimpiji, od 779. pr. Tijekom natjecanja provodile su se borbe, bacanja, skok u dalj, boks i trčanje. Pobjednici su dobili maslinov vijenac i razne druge nagrade.

Tijekom godina 394. nove ere, rimski car Teodozije odredio je da su igre poganski festivali i da ih stoga treba zabraniti, jer je to neprihvatljivo za narode čija je religija monoteizam.

Javne igre ili cirkuske igre pojavljuju se u srednjem vijeku.

Ove su aktivnosti prilagodile helenske koncepte igara i stvorile borbe između gladijatora. Tako su se pojavili srednjovjekovni turniri (viteška natjecanja), Jeu de Palme (igra slična tenisu), Soule, Gioco del Calcio (igra slična nogometu) i Justas.

Ragbi se uglavnom igra u Engleskoj

Godine 1896. Pierre de Coubertin preuredio je Olimpijske igre i vratio ih u Atenu i 13 drugih nacija. Na igrama je sudjelovao 241 sportaš, a održane su 43 discipline.stoljeće doživjelo je nekoliko gospodarskih i društvenih transformacija. Engleska je postala kolijevkom znanosti, industrijalizacije, urbanizacije i kapitalizma.

Ragbi se uglavnom igra u EngleskojDržava se također počela isticati u svijetu sporta, posebno nogometa.

U to vrijeme sport je bio prilično nasilan i zato je profesor Thomas Arnold predložio da se modificira kako bi imao edukativni karakter. Ideja nije bila dobro prihvaćena od strane praktičara i to je na kraju pridonijelo pojavi dviju različitih igara: nogometa, koji se igrao nogama, i ragbija, nasilniji i igrao se rukama i nogama.

  • Godine 1978. stvorena je Međunarodna povelja za tjelesni odgoj i sport. Dokument predstavlja upute i pitanja vezana uz sportsku aktivnost.
  • Kasnije je nastalo još nekoliko dokumenata s ciljem prepoznavanja sporta kao prava za sve i kao dobrobiti za društvenu uključenost.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime