Što je sport?

0

Neke su riječi dio svakodnevnog života na tako prirodan način da ponekad ljudi ne prestanu razmišljati o njihovim definicijama. Sport je jedan od njih. Iako se čini očitim da se neki modaliteti smatraju sportom, u drugim slučajevima u zraku se osjeća određena sumnja.

  1. Uostalom, kad razmišljate o sportu, padaju vam na pamet natjecanja s puno kretanja, a ne npr. partija šaha ili elektronske igre u kojima sportaš cijelo vrijeme sjedi.
  2. Dakle, što je sport? U rječniku je definicija sporta “svaka tjelesna aktivnost koju provodi osoba ili grupa, redovito ili ne, u svrhu rekreacije ili natjecanja”.

Za WHO (Svjetsku zdravstvenu organizaciju), tjelesna aktivnost definirana je kao “svaki tjelesni pokret proizveden od strane skeletnih mišića koji zahtijeva utrošak energije, uključujući one koji se izvode tijekom slobodnog vremena, za prijevoz s jednog mjesta na drugo ili kao dio nečijeg posla”. odnosno sport je samo jedna od postojećih tjelesnih aktivnosti.

Pročitajte i: Koja je razlika između lopti koje se koriste u svakom sportu?

Otkrijte glavne kategorije esporta

U praksi, da bi se aktivnost smatrala sportom, ona mora uključivati ​​element natjecanja i ne ovisiti o sreći, već o ljudskim vještinama. To objašnjava zašto se i nogomet i šah smatraju sportovima, ali joga nije.

Prva dva imaju natjecateljske elemente, odnosno moguće je definirati prvaka na kraju meča ili barem dati rezultat tamo gdje su izjednačeni. Joga, iako zahtijeva puno više fizičkih vještina nego šah, nema rezultata ni pobjednika.

Na temelju ovog koncepta postoji 5 glavnih kategorija sportova: fizički, mentalni, motorizirani, koordinacijski i uz pomoć životinja. Tjelesni sportovi su oni koji vam odmah padnu na pamet kad izgovorite tu riječ, poput odbojke, nogometa, košarke ili trčanja.

  • Mentalni više ovise o mozgu nego o ostatku tijela, poput šaha, pokera, dame i e-sportova.
  • U motoriziranoj kategoriji tu su npr. motokros i moto sport. Među koordinacijskim sportovima su bilijar i pikado. Uz pomoć životinja različiti su modaliteti konjaništva.

Ova studija bavi se sportom kao pedagoškim sadržajem, nastojeći kroz bibliografsko istraživanje upoznati i usmjeriti našu pozornost na sport. Verificirali smo pedagogiju sporta s obzirom na njezine dimenzije u sportskoj praksi.

U okviru istraživanja fokusirali smo se na aktualni trenutak ovog područja znanja

U kontekstu rekreativnog, obrazovnog i natjecateljskog sporta nastojali smo ga analizirati sa stajališta suvremenosti i počeli ga shvaćati kao sociokulturni fenomen višestrukih mogućnosti, te njegov cilj u trenažnom procesu adolescenata i mladih.

U okviru istraživanja fokusirali smo se na aktualni trenutak ovog područja znanjaSport je fenomen koji se manifestira na različite načine, tražen je kao bavljenje adolescenata i mladih ljudi. Predstavlja nekoliko mogućnosti manifestacije, no u ovom radu proučavan je kao pedagoški instrument, analizirajući aspekte vezane uz socijalizaciju, izgradnju moralnih i etičkih vrijednosti, kao i rekreaciju i slobodno vrijeme, te njegovu važnost za cjeloviti razvoj adolescenata i mladih. narod.

UVOD

Sport nije samo riječ, zajednička imenica i ne definira se jednim pojmom. Bavljenje sportom u današnjem kontekstu dobiva različite oblike, modalitete i, uglavnom, proširuje se njegova svrha.

  1. Sport je sveobuhvatna djelatnost, jer obuhvaća nekoliko važnih područja za čovječanstvo, kao što su zdravstvo, obrazovanje, turizam, između ostalog (TUBINO, 1999).
  2. Također je važno istaknuti društvenu ulogu koju sport ima u cjelovitom razvoju predmeta.
  3. Ovu ideju potvrđuju Martins i dr. (2005.) ističući da bavljenje sportom uključuje stjecanje fizičkih i društvenih vještina, vrijednosti, znanja, stavova i normi.
  4. Almeida i Gutierres (2009) navode da je sport oblik socijalizacije i prijenosa vrijednosti. Stoga se uočava da sport ima široke reperkusije, kao fenomen koji ima univerzalni jezik.

Dobrobiti sporta premašile su granicu tjelesne dobrobiti i postale su vidljive i na obrazovnoj i obrazovnoj razini djece, adolescenata i mladih, o čemu svjedoči aktualna literatura (BASSANI; TORRI; VAZ, 2003., str. 90.) .

Postoje bezbrojna sredstva koja se trenutno koriste za povećanje učinkovitosti prijenosa znanja

Socijalizacije i sveobuhvatne obuke u djetinjstvu, adolescenciji i mladosti; U tom je kontekstu bavljenje sportom sve više dobivalo na značaju. Postoje bezbrojni projekti, nevladine organizacije (NVO) i društveni programi koji rade sa sportom kao glavnim sredstvom svojih aktivnosti treniranja.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime