što je zdrava, uravnotežena prehrana za dijabetes melitus?

0
Rate this post

Ne postoji detaljna dijeta za dijabetičare. Ipak, hrana koju jedete ne utječe samo na to kako rješavate probleme s dijabetesom, već i na to koliko se dobro osjećate i koliko energije imate. Ovi detalji pomoći će vam da se upoznate s 5 glavnih grupa namirnica koje čine zdrav i uravnotežen, uravnotežen plan prehrane.

Jedenje iz glavnih timova hrane

Koliko trebate jesti i piti ovisi o vašoj dobi, spolu, točno koliko ste energični i ciljevima kojima težite – BLOG. Međutim, nijedna samohrana hrana ne sadrži sve ključne hranjive tvari koje vaše tijelo treba. Zato se zdrav i uravnotežen plan prehrane sastoji od svakodnevnog odabira i odabira raznih namirnica iz svake od glavnih skupina namirnica.

diabetes

A kad kažemo uravnoteženo, mislimo na to da jedemo još više određene hrane, a mnogo manje druge. Međutim, dimenzije dijelova zapravo su porasle posljednjih godina, jer su kućni tanjuri i zdjele koje koristimo zapravo porasli. Također vam veći dijelovi mogu otežati kontrolu težine. Za vas imamo više informacija o održavanju zdrave i uravnotežene težine.

U nastavku smo istaknuli dobrobiti svakog tima hrane– neki pomažu u zaštiti vašeg srca, a neki dodatno postupno utječu na razinu glukoze u krvi– a sve je to zapravo bitno za vas da prepoznate. Saznajte više o njima i točno kako vam zdrave i uravnotežene opcije mogu pomoći u smanjenju rizika od problema s dijabetes melitusom.

Možete saznati više o zdravom i uravnoteženom planu prehrane za dijabetičare u našem odjeljku Food Hacks u zoni učenja.

Koji su glavni timovi za hranu? Voće kao i povrće. Hrana bogata škrobom, poput kruha, tjestenine kao i riže. Zdrava proteinska hrana, poput graha, mahunarki, orašastih plodova, jaja, mesa kao i ribe. Mliječni proizvodi i također alternative. Ulja i namazi

Povrće i voće

Problemi s dijabetesom ne znači da ne možete jesti voće. Voće i povrće obično su niskokalorični i puni su vitamina, minerala i vlakana. Oni također uključuju okus i raspon za svako jelo.

Svježi, smrznuti, sušeni kao i konzervirani – svi su važni. Odlučite se za duginim bojama kako biste dobili što je moguće veći raspon hranjivih tvari. Pokušajte spriječiti voćne sokove kao i zdrave smoothije jer nemaju toliko vlakana.

Ako pokušavate ograničiti količinu ugljikohidrata koje jedete, mogli biste biti namamljeni da spriječite voće i povrće. Međutim, vrlo je važno uključiti ih u svoj plan prehrane svaki dan. Postoje alternative s niskim udjelom ugljikohidrata koje možete isprobati.

Povrće i voće mogu pomoći u zaštiti od moždanog udara, srčanih bolesti, hipertenzije i nekih vrsta raka – a kada imate dijabetes melitus, mnogo ste više izloženi riziku od stvaranja ovih stanja.

Prednosti. Pomaže da vaš probavni sustav dobro funkcionira. Pomaže u zaštiti tijela od kardiovaskularnih bolesti, moždanog udara kao i nekih vrsta raka. Koliko točno? Svatko treba imati namjeru jesti najmanje 5 porcija dnevno. Dio je o onome što vam odgovara na dlanu. Primjeri što pokušati.

nasjeckana dinja ili grejp preliveni gorkim jogurtom, ili šaka bobičastog voća, ili svježe dane, marelice ili suhe šljive za doručak umiješajte mrkvu, grašak i ekološki prihvatljivi grah izravno u svoju tjesteninu, dodajte dodatnu šaku graška riži, špinata janjetini ili luka kokoši, probajte gljive, krastavce, špinat, kupus, cvjetaču, brokulu, celer i zelenu salatu za opcije povrća s niskim udjelom ugljikohidrata, pokušajte s avokadom, kupinama, malinama, jagodama, šljivama, breskvama i lubenicom za smanjenu količinu ugljikohidrata

Pogledajte naše recepte koji će vam pomoći da jedete zdravu prehranu za dijabetes – zapravo imamo mnogo ukusnih glavnih obroka prepunih povrća i voćnih doručaka.

Škrobna hrana

Namirnice bogate škrobom su krumpiri, riža, tjestenina, kruh, chapattis, naan i trputac. Svi oni uključuju ugljikohidrate, koji se razgrađuju izravno u šećer, a naše stanice ih koriste kao gorivo. Problem s nekim škrobnim namirnicama je taj što mogu odmah povisiti razinu šećera u krvi, što vam može otežati rješavanje problema s dijabetesom.

Ova hrana ima nešto što se zove visok glikemijski indeks (GI) – zapravo smo dobili hrpu dodatnih informacija o tome.

Postoje neki bolji izbori za škrobnu hranu– one koje puno sporije utječu na razinu šećera u krvi. To su namirnice sa smanjenim glikemijskim indeksom (GI), poput kruha od cjelovitih žitarica, tjestenine od cjelovitog zrna pšenice i basmati, smeđe ili basmati riže. Također imaju više vlakana, što pomaže u održavanju dobrog funkcioniranja gastrointestinalnog sustava. Dakle, ako pokušavate smanjiti ugljikohidrate, prvo smanjite bodove poput bijelog kruha, tjestenine i riže.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime