Svjetski dan sigurnosti i zdravlja na radu 2022

0

Ažurirano 5. svibnja 2022

  • Međunarodna organizacija rada (ILO) je za Svjetski dan sigurnosti i zdravlja na radu 2022. – 28. travnja – definirala temu “Djelujmo zajedno kako bismo izgradili pozitivnu kulturu sigurnosti i zdravlja”.
  • Povodom obilježavanja tog datuma, ILO će u 12:30 sati u Lisabonu održati virtualni okrugli stol na visokoj razini koji će okupiti čelnike vlada, predstavnike poslodavaca i radnika te stručnjake kako bi razmijenili iskustva i prakse iz cijelog svijeta.
  • Cilj ovog događaja je osnažiti važnost sudjelovanja i socijalnog dijaloga kako bi se zajamčila sigurnost i zdravlje na radu, ne samo radi zaštite života radnika, već i radi osiguranja kontinuiteta aktivnosti na tržištu rada.

Događaj će se prenositi uživo isključivo u online formatu

Telemedicina, tehnologije za mentalno zdravlje, virtualna stvarnost i interoperabilnost bit će među glavnim raspravama u području zdravstvene tehnologije ove godine. Izjavu je dao André Cripa, glavni direktor za inovacije u CTC-u, jednoj od 150 najvećih tehnoloških kompanija u zemlji i stručnjaku u području zdravstvene zaštite.

“Nakon gotovo dvije godine pandemije, shvatili smo da je tehnologija ubrzala svoje korake prema zdravlju. Potreba za pojednostavljenim rješenjima i procesima koji su već napredovali u prošlom desetljeću, a sada vidimo konsolidaciju tih rješenja diljem svijeta”, kaže Cripa.

Sljedeći trendovi su istaknuti od strane stručnjaka u ovom području:

telemedicina

  1. To je medicina na daljinu, koja spaja zdravstvene djelatnike i pacijente zahvaljujući napretku informacijskih i telekomunikacijskih tehnologija.
  2. U Proadiju (Program potpore za institucionalni razvoj jedinstvenog zdravstvenog sustava), primjerice, broj posjeta na tom području porastao je 73% u dvije godine – sa 73.228 u 2019. na 42.610 u 2021. (podaci od siječnja do rujna).
  3. “Brazil slijedi globalni trend i napredovao je u nekoliko telemedicinskih aplikacija, kao što su teletrijaža, daljinski nadzor i konzultacije drugog mišljenja.

Iako postoje neki regulatorni izazovi, mnoge se mogućnosti istražuju integracijom telemedicine u koordiniranu skrb. Osim toga, s produljenjem životnog vijeka stanovništva i, naravno, broja kroničnih bolesnika, telefarmacija će biti od velike pomoći za angažman u liječenju dehospitaliziranog bolesnika”, predviđa specijalist.

Daljinsko praćenje pacijenata (nosivi uređaji i IoMT)

Profesionalci i tvrtke sada mogu pratiti pacijente s bilo kojeg mjesta u svijetu. Je li pritisak porastao? Upozorenje da je korisnik zaboravio uzeti lijek. Visok broj otkucaja srca? Zove pacijenta da zna da li je u pitanju hitna pomoć.

“To je moguće zahvaljujući takozvanim wearablesima, odnosno nosivim uređajima, a to su satovi, narukvice, naočale koji prate zdravlje korisnika. Dolaskom 5G u zemlju i IoMT-a, interneta medicinskih stvari, daljinski nadzor postat će sve prisutniji u našim životima.

Sljedeća granica je otkriti kako ovu tonu dostupnih informacija učiniti relevantnim za skrb, integrirajući ih s medicinskim kartonom, bez generiranja nepotrebnih upozorenja i, naravno, po pristupačnoj cijeni za sve,” kaže Cripa.

Interoperabilnost

Koncept koji postaje sve relevantniji u zemlji i obećava revoluciju u medicinskoj skrbi je interoperabilnost. Baš kao što vaš mobitel komunicira s više antena pomoću uzoraka (a niste ni shvatili da se to događa), interoperabilnost u zdravstvu ima sličan koncept.

Interoperabilnost„Kroz njega se bolnice, laboratoriji, operateri, pacijenti i cijeli lanac zdravstvenih informacija mogu međusobno povezati, promatrajući pacijenta na integriran način, pružajući informacije u stvarnom vremenu o njihovoj pozadini, alergijama, prethodnim dijagnozama i kliničkoj povijesti. Sigurnost za pacijenta, agilnost usluge i podaci dostupni liječnicima za donošenje najboljih mogućih odluka”, kaže Cripa.

Virtualna stvarnost

Virtualna stvarnost igrat će važnu ulogu u nadolazećim godinama za učenje zdravstvenih djelatnika. “Svijet simulacije kroz istraživanje anatomije u interaktivnim okruženjima, kao što je teško pristupačno kirurško polje i njegovi brojni mogući scenariji, oblik je učenja niskog rizika i povećanog situacijskog iskustva.

  • Nastavne bolnice i medicinske škole uvelike će povećati korištenje ove tehnologije u nadolazećim godinama”, predviđa Cripa.
  • Za pacijente, “razvila se izvanredna mogućnost u smislu pozitivnih rezultata u područjima kao što su smanjenje boli, liječenje fobija i anksioznosti, pa čak i razvoj socijalne kognicije za osobe s autizmom.”

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime