Nekoliko stvari koje biste trebali razumjeti o problemima s dijabetesom

0

Dijabetes je dugotrajno zdravstveno stanje koje utječe na to kako vaše tijelo pretvara hranu u snagu. Životni stil pojedinca, uz njegovu etničku kulturu i obiteljsku povijest, povećava rizik od dijabetičkih problema. Bilo da se radi o problemima s dijabetesom tipa 1 ili tipa 2, oni su uporni. Iako ne postoji liječenje, liječenje može održavati šećer u krvi u zdravom i uravnoteženom rasponu.

Broj Amerikanaca kojima je dijagnosticiran dijabetes zapravo se udvostručio u posljednja dva desetljeća, prema CDC-u – diabetes.hr.

Cecilia Jamieson je znanstvena instruktorica dijabetesa s UCHealth Diabetes kao i Endocrinology Treatment u sjevernom Coloradu. Ona opisuje bitne stvari o dijabetes melitusu, od genetike i opasnosti u načinu života do izbjegavanja, tako da možete bolje razumjeti– i uz malo sreće prestati– ovu upornu bolest.

diabetes

Postoje li različiti tipovi dijabetesa?

Da, postoje 4 vrste dijabetičkih problema: Vrsta 1, Predijabetes, Vrsta 2, a također i gestacijski dijabetes. Dijabetes prve vrste je autoimuno stanje u kojem tijelo napada stanice koje stvaraju inzulin. Osobe s dijabetesom tipa 1 moraju promijeniti potrebni inzulin injekcijom.

Dijabetes tipa 2 često je dodatno povezan s inzulinskom rezistencijom. Iako obično dolazi do smanjenja proizvodnje inzulina, tijelo ipak stvara nešto inzulina. Osobe s dijabetesom tipa 2 često mogu kontrolirati razinu šećera (šećera) u krvi putem zdrave prehrane, tjelovježbe i lijekova. Budući da je dijabetes tipa 2 moderno stanje, u nekim slučajevima inzulin je potreban kao dio liječenja.

Problemi s gestacijskim dijabetesom su kada se glukoza u krvi povisi tijekom trudnoće. Liječenje gestacijskog dijabetesa također uključuje zdravu i uravnoteženu prehranu, vježbanje, a često i lijekove ili inzulin. Cilj je održati razinu šećera u krvi u ciljnom nizu tijekom porodiljnog razdoblja kako bi se osigurala najbolja atmosfera za novorođenče.

Predijabetes je kada imate više od normalnih razina šećera u krvi, ali još nisu dovoljno visoke da biste pomislili na dijabetes melitus tipa 2. To je još uvijek ozbiljno zdravstveno stanje, ali vam omogućuje da kontrolirate razinu šećera u krvi, iz tog razloga, odgađajući ili izbjegavajući probleme s dijabetesom tipa 2. Gubitak težine od samo 5-7% može smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 za 58%, što skače na 71% ako ste stariji od 60 godina. UCHealth nudi program prevencije dijabetes melitusa za predijabetes, koji Medicare i neki planovi osiguranja pokriti.

Što nas dovodi u opasnost zbog problema s dijabetesom?

Postoji oko 26 milijuna Amerikanaca koji se trenutno nose s dijabetes melitusom. Praktično 95% ima tip 2, dok samo 5% (ili oko 1,3 milijuna) ima tip 1. Dijabetes melitus vrste 1 uglavnom utječe na bijelce, ali može dodatno utjecati na Latinoamerikance i druge etničke skupine. Elementi opasnosti za napredovanje dijabetičara tipa 2 sastoje se od:

  • Imati predijabetes
  • Imati previse kilograma
  • Imati 45 ili više godina
  • Imati člana obitelji prvog stupnja (oca, mamu ili brata ili sestru) s dijabetes melitusom tipa 2

Biti fizički energičan manje od tri puta tjedno

Imati gestacijski dijabetes melitus (šećerna bolest tijekom trudnoće) ili ste rodili dijete koje je težilo više od 9 funti. Pušenje cigareta. Afroamerikanci, Hispanoamerikanci/Latinoamerikanci, američki Indijanci, domorodci Aljaske, neki pacifički otočani i također azijsko-američke nacionalnosti imaju veći rizik od dijabetesa tipa 2.

“Možete izbjeći ili odgoditi dijabetes melitus tipa 2 jednostavnim, isprobanim i testiranim prilagodbama načina života kao što je mršavljenje ako imate prekomjernu tjelesnu težinu, konzumiranje puno zdravije hrane i rutinska tjelesna aktivnost”, tvrdi Jamieson.

Predijabetes je vrlo čest, rekla je.

“Jedan od svaka tri Amerikanca ima predijabetes, a 90% njih to ne prepoznaje”, rekao je Jamieson. “Elementi prijetnje za stvaranje predijabetesa isti su kada je u pitanju dijabetes melitus druge vrste. Promjene u načinu života koje sprječavaju ili odgađaju dijabetes tipa 2 također mogu pomoći u zaustavljanju predijabetesa.”

Nacionalni program prevencije dijabetes melitusa pod vodstvom CDC-a može pomoći ljudima da naprave zdrave promjene koje imaju trajne rezultate. Program za izbjegavanje dijabetesa vode treneri za životni stil, a dostupan je i na UCHealthu.

Smatra se da dijabetes tipa 1 nastaje autoimunim odgovorom (tijelo napada svoje stanice koje proizvode inzulin). Čimbenici opasnosti za dijabetes tipa 1 nisu tako jasni kao predijabetes, kao ni problemi s dijabetesom tipa 2.

Utječe li moja obiteljska anamneza ili etnička pripadnost na moju opasnost od dijabetes melitusa? Jamieson je rekao da etnička populacija, uključujući. Latinoamerikance/Latinoamerikance, ima veću cijenu predijabetesa i dijabetesa tipa 2. Obiteljska anamneza također je bitan aspekt rizika i također bi trebala dovesti do ranijih pregleda.

” Prijetnja je posebno velika ako je član obitelji s dijabetesom u prvom koljenu rođaka – znači Mama, tata ili brat ili sestra”, tvrdila je. “To ne znači da je napredak dijabetičkih problema neizbježan – čak i ako imate člana obitelji prvog stupnja s dijabetesom melitusom. Promjene u načinu života kao što je promjena režima prehrane, pojačana tjelovježba kao i povremeno mršavljenje mogu dramatično smanjiti opasnost od razvoja predijabetesa kao i dijabetesa tipa 2.”

” Navodeći to, genetika može igrati veliku ulogu u napretku. Čak i ako se pojedinac pridržava zdravog načina života, neki pojedinci ipak mogu razviti dijabetes u nekom trenutku svog života. Ali oni koji imaju zdrav i uravnotežen način života često su skloni tome stvoriti dijabetes melitus kasnije u životu, a povremeno i nikada.”

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime