Vodite računa o razini šećera u krvi kada imate dijabetes melitus tipa 1

0

Upravljanje šećerom u krvi znači održavanje zdrave razine šećera u krvi– ne preskupo i također nisko. Vaša skupina za njegu to može nazvati “kontrolom dijabetes melitusa”.

Razina šećera u krvi je količina šećera u krvi – WWW. Glukoza je šećer koji potječe iz hrane koju konzumiramo, te se dodatno stvara i skladišti u tijelu. To je primarni izvor energije za tjelesne stanice, a do svake stanice dolazi kroz krvotok.

Zašto bi šećeri u krvi trebali ostati u zdravom i uravnoteženom nizu?

Održavanje šećera u krvi u zdravom i uravnoteženom rasponu pomoći će vam da imate više energije, kao i da se dobro širite. Također će izbjeći zdravstvene probleme u budućnosti.

Što se može dogoditi ako je šećer u krvi skup ili također nizak? Također, kada se pridržavate strategije liječenja i pažljivo ispitujete glukozu u krvi, povremeno možete imati visoke ili niske razine šećera u krvi. Na primjer, previše jedenja na posebnom odmoru ili vježbanje koje je znatno veće od uobičajenog može promijeniti razinu šećera u krvi.

diabetes

Kada glukoza u krvi padne prenisko, to se naziva hipoglikemija. Ovo zahtijeva hitnu terapiju. Porast šećera u krvi naziva se hiperglikemija. Hiperglikemija koja se ne liječi može postati dijabetička ketoacidoza, koja također zahtijeva hitnu zdravstvenu skrb. Pitajte svoju grupu za liječenje o ovim problemima kao i o tome na što treba obratiti pozornost.

Održavanje glukoze u krvi u zdravom rasponu pomaže vam trenutno i također u budućnosti. Za pomoć se oslonite na svoju grupu za skrb. Oni će vam pomoći da poboljšate svoje vještine i samopouzdanje u upravljanju dijabetes melitusom.

Što može utjecati na razinu šećera u krvi?

Mnoge točke mogu utjecati na razinu šećera u krvi. Neke je teško kontrolirati, poput bolesti, stresa i tjeskobe te homona. Druge su stvari koje možete otkriti da kontrolirate, poput hrane, lijekova i vježbanja. Tim za liječenje sigurno će razgovarati s vama o njima.

  • Hrana. Ugljikohidrati u hrani obično povisuju šećer u krvi. Dakle, vrste i količine hrane koju jedete mogu napraviti razliku. Vaš tim za njegu će vam sigurno ponuditi obrok i predložiti poslastice koje će vam pomoći u tome.
  • Inzulin. Lijekovi za dijabetičare poput inzulina, koji smanjuje količinu šećera u krvi, također utječu na razinu glukoze u krvi. Saznat ćete kako ga stabilizirati hranom koju jedete. Vaš tim za njegu će vas sigurno naučiti o korištenju inzulina, te kako i kada ga promijeniti.
  • Vježbajte. Održavanje aktivnosti je bitno. Vježbanje smanjuje razinu šećera u krvi i održava vas u formi. Naučite od svoje skupine za njegu koja su najbolja sredstva za vas da ostanete energični kao i da održavate razinu glukoze u krvi što je moguće dosljednijom.
  • Otkrivanje idealne ravnoteže između hrane, lijekova i tjelovježbe moglo bi vam se u početku činiti napornim. Svladat ćeš to.

Kako se mjeri razina šećera u krvi?

Stupnjevi vaše razine šećera u krvi sigurno će vas informirati o tome koliko dobro funkcionira plan skrbi. Postoje dvije metode za mjerenje razine šećera u krvi: Dnevna glukoza u krvi. Ovo su mjerenja koja provodite tijekom dana, obično pomoću mjerača glukoze. Ako stavite konstantni prikaz glukoze (CGM), u svakom trenutku možete vidjeti razinu glukoze u krvi na ekranu.

Šećeri u krvi u zadnjih nekoliko mjeseci. Svakih nekoliko mjeseci sastat ćete se s terapeutskom grupom, a također će vas poslati na pregled krvi. Rezultati će pokazati koliko je često vaša glukoza u krvi bila unutar i također izvan zdravog niza u 2– 3 mjeseca prije pregleda. Na uobičajenim pregledima za dijabetičare razgovarat ćete o rezultatima razine šećera u krvi s timom za njegu, a oni će prema potrebi nadograditi plan liječenja.

Kako točno mogu pomoći u podnošenju razine šećera u krvi?

Ponekad će zasigurno biti izazovno održavati razinu šećera u krvi blizu normalne. Ali možete pomoći u održavanju razine šećera u krvi u zdravom i uravnoteženom rasponu pomoću ovih radnji:

  • Uzmite inzulin ili tablete kada se od vas očekuje.
  • Slijedite svoju strategiju jela.
  • Redovito vježbajte.
  • Često provjeravajte razinu šećera u krvi i napravite promjene uz pomoć svoje grupe za zdravstvenu njegu dijabetičara.
  • Često posjećujte svog liječnika i zdravstvenu grupu za dijabetes melitus.
  • Informirajte se što je duže moguće o dijabetesu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime