ZONA SUMRAKA BY ZLATKO GALL Početak i kraj hrvatskog Berlusconija

0

Hajku, ali i teror koji su – slažu se i glavna Jadranka Kosor, ali i njeni pijuni Dujmir Marasović, ali i Željko Kerum – vršili su mediji, antihrvatski novinari jedva kvalitetni u osnovnoj školi, jugonostalgičari nejasnih imena i također prezimenjaci, lažni intelektualci, EPH pa i Nino Pavić, pisci bez objavljene knjige, djeca vojnih djelatnika, srbofili pa i najamnici međunarodnih tajnih službi, bogami se ovaj put isplatilo.

HDZ je, narodski rečeno, “prdnuo u rosu”, krila je prosuo s obje strane kućnog praga jer čak ni članovi najuže obitelji i najbliži nisu željeli birati svoj događaj, a dvojica samo veliki selektorski šokovi – uvrštavanje don Ivana Grubišića i Lesarove Slavlje rada – dobili su zahtjeve umnogome kao pravo naličje hadezeovskih. Točnije, kao etičku, izravnu, ali i neukaljanu političku opciju.

I prvak i gubitnik

Jedan od političkih izbornih prvaka je – tvrdi se – Željko Kerum. I njegov brat, također. Konkretno, obojica su ušla u Sabor unatoč činjenici da je Kerumov Građanski događaj u Splitu u kombinaciji s HDZ-om pobijedio na izborima.

Brojke, ali i slova kojima su ovih prvih postizbornih dana puni mediji su neumoljivi: Kukuriku je dobio oko 13 posto više glasova od Keruma, kao i od HDZ-a, što implicira da je – bez obzira na pečene srdele, a i bijelo vino – dobro dio naroda se predao meštaru Splitu. donio mu je trijumf na susjedskim političkim izborima 2009. godine.

  • Slikovito rečeno, na Kerumov “telefon, samo zovi” ovoga trenutka nisu odgovorili ni jastrebovi ni sokolovi, nego tek vrapci, koji neprestano zuje oko mrvica koje su ionako pale s nečijeg stola.
  • No, navode, Kerum je pobjednik, ali i veliki politički trgovac.
  • Međutim, je li to točno stvarno? Pojednostavljeno, je li ulasku Kerumovih u Sabor puno više pomogla trgovačka sposobnost braće i sestara ili, pokazalo se, katastrofalno negativan kupčev instinkt Jadranke Kosor?

Uvjeren sam da je posljednji. Donedavni premijer je marginalcima iz Građanskog slavlja također prije Svetog Nikole i Božića osigurao 2 saborska mandata, odnosno dvojcu koji bi sigurno dao svoje poput Bandića, Petrine, Cuccurina… doslovno ih je ugurao u gornji dom izborne liste koja jamči protok.

Istodobno, raznim drugim “kupnjama” pokazala je da je osoba koja bi po nalogu suda trebala trajno skrbiti o Organizaciji za sigurnost kupaca.

Zbog toga što je, podsjetimo, Jadranka Kosor “kupila” i Miroslava Tuđmana, Vesnu Škare-Ožbolt, Zdravka Tomca, a prije toga je pritiskala bezvrijedne propovjednike kao i proglašavala izborna “pretjecanja” pravo na liste: Karamarka, Božinović, Popijač, Milošević… Što zapravo Kerumovi dobivaju saborski zahtjev?

Neke osnovne lokacije kao što su politički, društveni pa i građanski staž možemo odmah izbjeći, jer svojim načinom života, govorom mržnje i primitivizmom, “brato” ih možda ne bi dobio ni u 5 zakonskih zahtjeva.

Sve što ostaje je politička prodaja stvarnog osjećaja riječi; hakiranje zakonodavnog glasanja kao samokontrole koju su do sada redovito prakticirale klijentelističke manifestacije poput HSS-a, kao i, u doba Adlešičke i Čehoka, HSLS-a.

  • Prepoznajete li da su obojica otišli iz Sabora – jer, iako HSS ima jedan mandat, onaj Friščićev, “seljacima” više nitko ne vjeruje – a na njihov prostor došli nepokolebljivo “antiklijentistički” alternativci, tj. laburisti Slavlje kao i don Ivanovo uvrštavanje, očito je izborno tijelo odlučilo kazniti ne samo HDZ, nego i sve “trgovce”.
  • No, to nije ni toliko bitno koliko je realnost da Kerum – s obzirom na to da Kukuriku sindikat ne mora trgovati i posezati za glasovima iz raznih drugih suprotstavljenih blokova da bi sastavljao Vladu – pa i ako treba, postoji nikoga za pokroviteljstvo.

Inicijalna Kerumova postizborna izjava da sigurno neće izaći iz zajednice s HDZ-om stoga nije izraz nikakve političke “iskrenosti”, a nipošto održanja svoje riječi kao ni jamstava biračima, što on sustavno otrgnut od prvog dana svog gradonačelničkog mandata.

Kao „prevareni“ oženjeni čovjek, kao nestranački „slavljenik“, nezavisni izvanblokovski „koalicijski partner HDZ-a“, kao učinkoviti uslužni „stečajni majstor“ koji je Grad doveo na rub muke.. .

Puder za laku noć

Zapravo, krajnja istina zastupnika Keruma, kao i njegove kućne stranke, i nije tako bajna. Bez obzira na dva zakonska zahtjeva, Kerum je u neprincipijelnom, ali i klimavom savezu s HDZ-om koji – iako drži vlast u sredinama – tek treba doživjeti značajna unutarstranačka preslagivanja od kojih sigurno neće profitirati, suočen s jasan gubitak pomoći od splitskih birača, a također iu potpuno istim gospodarskim pitanjima u kojima ostaje ranije.

Istina da će u ministarske fotelje sigurno sjesti neki drugi pojedinci, a ne ličnosti s kojima se dogovarao ponudama uzimajući silne novce iz državne kasice prasice, a Kukuriku također najavljuje ozbiljne promjene u odnosu prema ne- platiše svih vrsta kao i boja, nego čestitke braco & seka pjenušac mirna srca imali su priliku u postizbornoj noći uzeti koji apaurin ili barem prirodni persen od kantonalnog. Po želji, naravno, kao i nešto žešće.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime