Rusi nam nude ‘prijelazno rješenje’ od sto milijuna dolara

0
Rate this post

Spremni smo isporučiti MORH-u plan rabljenih miga-29 kao trenutni lijek, ali čekamo glavni zahtjev za ponudu od MORH-a – to su službeni podaci koje smo dobili od “Rosoboronexporta”, najveće ruske države tvrtka za prodaju vojnih inovacija i uređaja.

Prošle je godine ova tvrtka zaradila više od 8 milijardi dolara na svjetskom tržištu.

Nakon što se zahuktala utrka do cilja za opciju zrakoplova za zahtjeve HRZ-a, osim Njemačke i Švedske, Ruska Federacija dodatno je instantno pojačala ponudu. Prema jednakovrijednoj terapiji svih potencijalnih kupaca, očekuje se da će Ministarstvo zaštite i formalno zatražiti rusku ponudu.

Želimo ponuditi konkurentske višenamjenske zrakoplove MiG-29 nastale u prvih pedeset posto 90-ih godina, prilagođene funkcionalnim standardima NATO-a. Danas Bugarska, Poljska i Slovačka koriste potpuno iste zrakoplove kao i članice NATO-a.

Posao bi se sastojao od 12 zrakoplova ili prema zahtjevu kupca, a prvih 6 zrakoplova moglo bi sletjeti u Zagreb već u roku od 6 mjeseci, dok bi cijeli posao bio riješen u roku od godinu dana – rekli su nam iz “Rosoboronexporta”, tvrtke koja objedinjuje alati svih ruskih proizvođača, a također i moderna vojna tehnologija.

Čvrsti Rusi

Za određene poslove vezane uz eventualnu nadogradnju, ali i modernizaciju, Rusi žele prihvatiti “Zrakoplovno-tehnički centar-ZTC” u Velikoj Gorici, odnosno sve poslove obavljati u Hrvatskoj. Ruska ponuda, doznajemo, uključuje financiranje kupnje aviona u iznosu od oko 100 milijuna eura s odgodom plaćanja, zatim prekvalifikaciju putnog i tehničkog osoblja, zemaljsku opremu, rezervne komponente, alate, te offset program. od čak 200 posto.

Zagovara se i mogućnost da se dio cijene ruskog posla nadoknadi ostatkom ruskog “klirinškog” financijskog duga Hrvatskoj. Imajmo na umu da su se tijekom cijele Domovinske bitke ruske naprave isticale svojom robusnošću i cjelovitošću u različitim funkcionalnim problemima na kopnu, moru iu zraku.

  • Također, Nijemci su istaknuli sve velike atribute MiG-a 29, koje je “Luftwaffe” koristio tijekom 90-ih.
  • S obzirom na korišteni program financijske nagodbe, šansa Hrvatske za sudjelovanje na otvorenom tržištu Rusije je širom otvorena.

Sama Njemačka, koja besplatno koristi stare F-4 Phantome HRZ-a, velik dio svojih financijskih aktivnosti razmjenjuje s Ruskom Federacijom i puno povoljnije gleda na hrvatski timski rad s Rusijom nego sa SAD-om.

Nakon što je u Splitu održan svjetski sajam naoružanja i vojne opreme “ASDA 2011”, odjeknula je vijest da se Šveđani spremaju isporučiti novi posao svojih Gripena koji će sigurno biti “”otporan”, a zauzvrat nude mogućnost organiziranja trip treninga u Zadru.

Šveđani su, kako se razumije, u hrvatski projekt zasigurno uložili jedno od najvećih ulaganja do sada i nastoje na sve načine izboriti troškove.

  1. Realnost je da su do sada trenutno imali brojne ponude u kojima se mijenjao izbor zrakoplova, ali je cijena privatnog zrakoplova stalno ostajala približno ista.
  2. Napori Švedske su opravdani jer se radi o potpuno novom avionu koji još nije otplatio ukupne cijene svog razvoja, odnosno zapravo nije izvezen u potrebnom broju primjeraka.

Sasvim drugačije gledište odnosi se na eurofighter koji se također jako dugo razvijao, a također nakon obavljenog zadatka avion je prodan u iznimno velikim količinama, a za eurofighterom se zanimaju brojne nacije. Shodno tome, što se trenutnog švedskog posla tiče, najbolje je pričekati glavnu ponudu, koja će se procijeniti prema karijeri.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime