Dijabetes melitus i gripa: što trebate znati

0
Rate this post

Razdoblje gripe 2022.– 2023. moglo bi početi ranije i također biti puno ozbiljnije nego prošlih godina. Zbog toga službenici javnog zdravstva, ali i liječnici podjednako pozivaju osobe s osnovnim zdravstvenim stanjima kao što je dijabetes, kojima prijete ozbiljnije poteškoće, da što prije dobiju cjepiva protiv gripe.

“Trenutno je u ponudi cjepivo protiv gripe, stoga bih izrazito preporučila osobama s dijabetičkim problemima da ih dobiju što je prije moguće”, tvrdi Hanah Polotsky, dr. med., endokrinologinja i internistica u Kaiser u Denveru.

Gripa, koja se obično naziva influencom, infekcija je dišnog sustava koja zahvaća otprilike 8 posto Amerikanaca godišnje, prema Centrima za kontrolu stanja i izbjegavanje (WWW). Gripa izaziva znakove i simptome kao što su visoka temperatura, kašalj, bolno grlo i curenje iz nosa, a može napredovati i do mnogo ozbiljnijih bolesti, poput upale pluća, a također i smrt.

“Ljudi s dijabetesom imaju problema u borbi protiv svih vrsta infekcija, a isto tako imaju problema u prikupljanju odgovarajuće upalne akcije za suzbijanje rane upale pluća”, kaže dr. med. William Schaffner, medicinski direktor Nacionalne zaklade za zarazna stanja (NFID). i profesor medicine na Vanderbilt University College of Medication Facility u Nashvilleu.

Kako gripa može utjecati na ljude s dijabetesom

Virus influence inficira stanice na stražnjem dijelu nosa i grla, izazivajući začepljenost ili bol u grlu. Oticanje slojeva sluznice unutar bronhijalnih cijevi, koje dovode zrak u pluća i izlaze iz njih, može uzrokovati kašalj, navodi dr. Schaffner.

Otok dodatno stvara priliku mikroorganizmima, koji obično postoje u našem grlu, da zaraze sama pluća, što se naziva upala pluća, tvrdi Schaffner. To može stvoriti probleme s disanjem, kašalj i nelagodu u gornjem dijelu tijela, a ako se drugačije liječi, može završiti smrtonosno.

Puno ozbiljnija infekcija poput upale pluća može otežati regulaciju razine šećera u krvi, što može povećati rizik od ketoacidoze kod dijabetičara, opasnog zdravstvenog stanja u kojem krv sadrži visoke razine ketona, kaže Schaffner. Veća je vjerojatnost da će osobe s dijabetesom tipa 2 biti pretile, što je uključeni element rizika za bolesti dišnog sustava kao što je upala pluća.

Savjeti za sprječavanje gripe i upale pluća

Ovi se koraci odnose na svakoga tko želi izbjeći gripu i probleme poput upale pluća, ali mogu biti posebno važni za osobe s dijabetičkim problemima.

  • Dobijte godišnju injekciju protiv gripe. (Odaberite varijaciju visoke doze ako ste stariji od 65 godina.).
  • Pitajte svog liječnika ili farmakologa jeste li kvalificirani za cjepivo protiv pneumokoka, koje štiti od bakterija koje uzrokuju upalu pluća.
  • Spriječite fizički kontakt s drugima koji kašlju ili kišu.

Često perite ruke. Virus gripe može živjeti 24 do dva dana na površinama, stoga očistite površine sapunom ili drugim antibakterijskim sredstvima. Nosite masku za lice tijekom boravka u zatvorenom tijekom cijelog razdoblja gripe.

Pratite širenje gripe u vašem susjedstvu, kao i razmislite o tome da ostanete kod kuće ako je influenca visoka. “Cijepljenje premješta jednadžbu u vašu korist, ali ipak nije stopostotna sigurnost, tako da je sve što možete učiniti kako biste se zaštitili od izravnog izlaganja [infekciji] dobra ideja”, tvrdi Schaffner.

Što učiniti ako dobijete gripu kao pojedinac s problemima s dijabetesom.

Također, ako poduzmete mjere opreza, koje se sastoje od cijepljenja, još uvijek možete dobiti gripu. Prema CDC-u, gripa se može proširiti kada zaražena osoba kašlje ili kiše udaljena čak šest stopa, a njihove zaražene kapljice padnu u naš nos ili usta. Manje redovito, širi se kada dodirnete kvaku ili drugu površinu zaraženu virusom gripe.

Polotsky tvrdi da Tamiflu ili razni drugi antivirusni lijekovi koji se izdaju na recept mogu biti od pomoći osobama s dijabetes melitusom, posebno ako imaju 65 ili više godina, te imaju veći rizik od poteškoća uzrokovanih gripom.

Savjeti za oporavak od gripe uz rješavanje problema s dijabetesom. Ostanite vlažni konzumiranjem alkohola i puno tekućina bez šećera poput vode. Ako uzimate inzulin, možda ćete morati češće kontrolirati razinu šećera u krvi. Razumijete ozbiljne epizode niske razine šećera u krvi, koje se nazivaju hipoglikemija, ako uzimate inzulin, a također ne jedete kao redovito. Ako koristite lijek protiv kašlja, odaberite onaj koji ne sadrži šećer.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime