Izradite svoju strategiju zdrave prehrane

0
Rate this post

Vaš režim prehrane za dijabetičare samo je strategija zdrave prehrane koja će vam pomoći u reguliranju šećera u krvi. Ispod je pomoć za početak, od planiranja obroka do brojanja ugljikohidrata. Dijeta za dijabetes jednostavno podrazumijeva konzumaciju najzdravije hrane u umjerenim količinama i redovitu prehranu.

Režim dijete za dijabetes strategija je zdrave prehrane koja prirodno obiluje hranjivim tvarima i ima malo masti i kalorija, provjerite ovdje – kliknite. Ključni element su voće, povrće i cjelovite žitarice. Zapravo, dijeta za dijabetičare je najbolja priprema za većinu svih.

Zašto morate razviti strategiju zdrave prehrane?

Ako imate dijabetes ili predijabetes, liječnik će vam vjerojatno predložiti da posjetite dijetetičara koji će vam pomoći da napravite plan zdrave prehrane. Plan vam pomaže kontrolirati razinu šećera u krvi (šećer), upravljati svojom težinom i također kontrolirati elemente prijetnje srčanim bolestima, kao što su visoki krvni tlak i visoke masnoće u krvi.

Kada konzumirate dodatne kalorije, kao i masti, vaše tijelo proizvodi neželjeni porast glukoze u krvi. Ako se glukoza u krvi ne održava pod kontrolom, to može dovesti do ozbiljnih problema, kao što je visoka razina glukoze u krvi (hiperglikemija) koja, ako je neumoljiva, može uzrokovati dugoročne probleme, kao što su oštećenje živaca, bubrega i srca. Možete pomoći u održavanju razine šećera u krvi bez rizika odabirom zdrave hrane i praćenjem rutina konzumiranja.

Zašto morate razviti strategiju zdrave prehrane?

Za mnoge osobe s problemima dijabetesa tipa 2, upravljanje tjelesnom težinom također može olakšati upravljanje šećerom u krvi, kao i koristiti niz drugih zdravstvenih i wellness prednosti. Ako želite smršaviti, režim dijete za dijabetes pruža dobro organizirano, hranjivo sredstvo za sigurno postizanje vašeg cilja.

Što podrazumijeva dijabetička dijeta?

Plan prehrane za dijabetes melitus temelji se na konzumiranju 3 jela dnevno u redovito vrijeme. To vam pomaže da puno bolje iskoristite inzulin koji vaše tijelo proizvodi ili preživi lijek. Diplomirani dijetetičar može vam pomoći da osmislite režim prehrane na temelju vaših zdravstvenih ciljeva, preferencija i načina života. On ili ona također mogu razgovarati s vama o tome kako poboljšati svoje prehrambene navike, kao što je odabir dimenzija dijelova koji odgovaraju potrebama vaše veličine i razine aktivnosti.

Preporučena hrana, Brojite kalorije uz ovu hranjivu hranu. Odaberite zdrave i uravnotežene ugljikohidrate, hranu bogatu vlaknima, ribu i “dobre” masti.

Zdravi i uravnoteženi ugljikohidrati. Tijekom probave hrane, šećeri (laki ugljikohidrati) i škrobovi (složeni ugljikohidrati) razgrađuju se ravno u šećer u krvi. Usredotočite se na zdrave i uravnotežene ugljikohidrate, kao što su:

 • Voće
 • Povrće
 • Cjelovite žitarice
 • Mahunarke, poput graha kao i graška
 • Nemasni mliječni proizvodi, poput mlijeka i sira

Izbjegavajte manje zdrave i uravnotežene ugljikohidrate, kao što su hrana ili piće s uključenim mastima, šećerima i natrijem. Hrana bogata vlaknima. Dijetalna vlakna sastoje se od svih dijelova biljne hrane koje vaše tijelo ne može apsorbirati ili apsorbirati. Vlakna utječu na način na koji vaše tijelo probavlja i također pomažu u kontroli razine glukoze u krvi. Hrana bogata vlaknima uključuje:

 • Povrće
 • Voće
 • orasi
 • Mahunarke, poput graha i graška
 • Cjelovite žitarice
 • Riba zdrava za srce

Konzumirajte ribu koja je zdrava za srce najmanje dva puta tjedno. Ribe poput lososa, skuše, tune i sardina bogate su omega-3 masnim kiselinama koje mogu spriječiti srčane bolesti. Izbjegavajte prženu ribu i ribu s visokim stupnjem žive, poput kraljevske skuše.

‘Sjajne’ masti. Hrana koja uključuje mononezasićene i polinezasićene masti može pomoći u snižavanju razine kolesterola. To uključuje: Avokado, orasi, Canola, maslinovo ulje i ulje od kikirikija. Ipak, nemojte pretjerivati jer su sve masti bogate kalorijama.

Hrana koju treba izbjegavati. Dijabetes melitus povećava rizik od srčanih bolesti i moždanog udara jer ubrzava razvoj začepljenih i tvrdih arterija. Hrana s kojom se pridržavate može djelovati protiv vašeg cilja plana prehrane zdravog srca.

Zasićene masti. Izbjegavajte mliječne namirnice s visokim udjelom masnoće, ali i zdrave bjelančevine kao što su maslac, govedina, hrenovke, kobasice i slanina. Dodatno ograničenje kokosovog oraha i ulja za ruke. Trans masti. Spriječite transmasnoće koje se nalaze u prerađenim grickalicama, pekarskim proizvodima, mastima i margarinima.

Kolesterol. Izvori kolesterola sastoje se od mliječnih proizvoda s visokim udjelom masti, kao i zdravih životinjskih bjelančevina s visokim udjelom masti, žumanjaka, jetre i drugih vrsta mesa. Ne uzimajte više od 200 miligrama (mg) kolesterola dnevno. Natrij. Ciljajte na manje od 2300 mg natrija dnevno. Vaš bi vam liječnik mogao preporučiti čak i mnogo manje ako imate hipertenziju.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime