Imate prehladu ili gripu, a također i dijabetes melitus?

0
Rate this post

Prehlade i gripe nisu ugodne, a mogu biti i gore ako imate dijabetes melitus tipa 1 ili tipa 2. Infekcije, dehidracija i šećer u nekim lijekovima mogu otežati kontrolu šećera u krvi.

Možete poduzeti radnje kako biste zaustavili te probleme i također ostali dobro. Zašto mi raste šećer u krvi? Kada ste prehlađeni – www, vaše tijelo šalje hormonske tvari za borbu protiv infekcije. Loša strana: Zbog toga vam je teško pravilno koristiti inzulin, a razina šećera u krvi može porasti.

  • Ako imate dijabetes tipa 1, a vaša razina glukoze u krvi postaje teška za rukovanje, to može rezultirati problemima poput ketoacidoze. To je nakupljanje previše kiseline u vašoj krvi, a također može biti opasno po život.
  • Ako imate dijabetes tipa 2, osobito ako ste stariji, vrlo visok šećer u krvi može potaknuti ozbiljno stanje koje se naziva dijabetička koma.

diabetes

Prevencija prehlade i gripe

Pobrinite se da vi i vaš rođak redovito čistite ruke. Ne postoji cjepivo protiv prehlade, ali najbolje je da se preselite svake godine cijepiti se protiv gripe. CDC to preporučuje svima u dobi od 6 mjeseci, kao i starijima, pa ako imate dijete s dijabetes melitusom, pobrinite se da se i ono cijepi.

Cijepljenjem protiv gripe može se izbjeći nekoliko vrsta gripe ili spriječiti da se infekcije gripe razbole. Rujan bi mogao biti najučinkovitiji mjesec za dobivanje ovog cjepiva budući da vas štiti otprilike 6 mjeseci. Međutim, možete dobiti priliku za gripu bilo kada tijekom razdoblja gripe. Zamolite i članove obitelji, kolege, kao i prijatelje da se cijepe. Mnogo je manja vjerojatnost da ćete dobiti gripu ako je ljudi oko vas nemaju.

Što još mogu učiniti da budem dobro?

Pitajte svog liječnika trebate li cjepivo protiv upale pluća. Ovo cjepivo vam također može pomoći u zaštiti od infekcija krvi i meningitisa. Prema American Diabetes Mellitus Association, samo 1 od svake 3 osobe s dijabetesom ikad prije dobije ovu vakcinu. Ipak, osobe s dijabetes melitusom imaju 3 puta veću vjerojatnost da će preminuti od gripe i upale pluća.

Što biste trebali saznati o lijekovima protiv prehlade i gripe

Primarni problem za osobe s dijabetes melitusom je taj što neki hladni lijekovi i lijekovi protiv gripe, poput lijekova protiv kašlja ili tekućih lijekova, sadrže šećer. Pažljivo pročitajte oznaku s aktivnim sastojcima. Zamolite svog liječnika ili farmakologa da vam predloži lijekove bez recepta koji su sigurni za vas. Zadržite te nazive proizvoda korisnima za buduće preporuke.

Ako imate hipertenziju, izbjegavajte sve lijekove protiv prehlade koji sadrže dekongestive, koji je mogu još više povisiti. Nemojte davati lijekove protiv prehlade i gripe djetetu mlađem od 2 godine, bez obzira ima li problema s dijabetesom ili ne, zbog rizika od značajnih negativnih učinaka.

Napravite plan za bolovanja

Svaka osoba ponekad dobije prehladu ili gripu. Vaš liječnik, medicinska sestra ili instruktor dijabetesa može vam pomoći u pripremi. Najvjerojatnije će vam preporučiti da se pridržavate uz redovite stvari kao što je izostanak s posla, škole ili vrtića ako ste previše bolesni da biste išli.

Mjerite razinu šećera u krvi svaka 4 sata ili onoliko često koliko vam savjetuje liječnik. Ako vaše razine nisu blizu cilja, možete prilagoditi svoj plan upravljanja dijabetesom. Liječnik vam može reći da koristite više inzulina ako su vam razine šećera u krvi visoke.

Testirajte ketone ako vam je razina šećera u krvi iznad 240 miligrama po decilitru (mg/dL). Nazovite svog liječnika ako pokaže bilo kakvu vrstu ketona. Što trebam piti i jesti? Možda nećete osjećati glad kada se prvi put razbolite, ali važno je da ipak pokušate nešto pojesti.

Ako ne konzumirate, glukoza u krvi također može pasti. Možete jesti hranu iz svoje uobičajene strategije obroka. Ako imate temperaturu, povraćate ili imate opuštenu crijevu, popijte 1 šalicu tekućine svakih sat vremena dok ste budni. Voda i napitak izvrstan su izbor. Možete piti tekućinu ako želite– nema potrebe da je gutate odjednom.

Najvažnije je spriječiti dehidraciju.

Ako vam je glukoza u krvi previsoka, pijuckajte tekućinu poput vode, čaja ili piva od đumbira bez šećera. Ako je premalo, probajte nešto što ima oko 15 grama ugljikohidrata. Popijte pola šalice soka od jabuke, četvrtinu šalice soka od grožđa, 1 šalicu napitka za sportske aktivnosti ili pola šalice piva od đumbira. Uvijek provjerite što konzumirate ili konzumirate u odnosu na svoj rutinski režim prehrane za dijabetičare kako biste bili sigurni da su ova hrana i pića prihvatljivi vašem scenariju.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime