IAAF četiri godine blokira objavu studije o dopingu

0

Istraživanje provedeno među sudionicima Globe Athletics Championships 2011. u Daeguu pokazalo je da je trećina njih koristila ilegalne materijale, no Međunarodna atletska federacija (IAAF) opstruirala je objavu rezultata ove studije, u nedjelju Izvijestili su Times of London kao i njemačka televizijska postaja ARD/WDR.

Istraživanje su proveli znanstvenici s koledža u Tuebingenu, Njemačka, koji tvrde da su brojni suparnici od njih 1800 sa SP-a u Daeguu u povjerljivim razgovorima priznali uzimanje nemoralnih sredstava.

“Ova studija proizašla je iz neovisnog kliničkog istraživanja koje nije financirala IAAF. Blokiranje javnog časopisa studije bez dobrog razloga ozbiljno je kršenje slobode objavljivanja”, tvrde u izjavi znanstvenici koji su proveli istraživanje.

Iz krovne sportske tvrtke odgovorili su da su “još uvijek u razgovorima s istraživačkim studijskim timom, kao i Svjetskom antidopinškom tvrtkom, koja je bila drugi partner u ovom projektu, vezano uz časopis istraživanja”.

  1. IAAF je iskoristila svoje pravo veta smatrajući da studijski tim sigurno ne bi imao pristup sportašima da im uprava IAAF-a to zapravo nije dopustila.
  2. Četiri godine šutnje dodatno su proizašle iz ugovora o neotkrivanju podataka, koji su istraživači trebali potpisati mjesec dana nakon što su obavili pregled u Daeguu i također predstavili rezultate koji su pokazali da između 29 i također 34 posto od 1800 pojedinaca u svijetu 2011. Mug je koristio doping u razdoblju od godine prije toga natjecatelja.

Rezultati ovog istraživanja popraćeni su detaljima koje je dva tjedna ranije objavio Sunday Times kao i njemačka TV postaja ARD, a koji pokazuju da je trećina osvajača medalja na najvećim natjecanjima u samokontrolama na duge staze od 2001.

2012. imala je doista upitne rezultate na doping kontrolama.

Riječ je o 12.000 pregleda obavljenih na 5.000 profesionalnih sportaša za koje je krovna svjetska organizacija shvatila. Unatoč tome, IAAF je tvrdio da se zapisi britanskih i njemačkih medija temelje na raznim pogrešnim pretpostavkama.

Neki od najznačajnijih podataka iz istraživačke studije Daegu objavljeni su dvije godine ranije u The New York Timesu, ali cjelovita studija zapravo još nije nigdje objavljena, kao rezultat otpora IAAF-a, izjavljuje Sunday Times.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime