Sport06

0

Teško je reći kada je sport nastao

Antropolozi tvrde da su se najprimitivniji narodi već bavili sportom kako bi zadovoljili bogove i međusobno se natjecali. Neki sportovi koji postoje, kao što su streličarstvo, skakanje, trčanje i borba, bili su načini kojima su se preci služili za preživljavanje i lov.

  1. Prvi pronađeni zapis o tjelesnim aktivnostima pripada staroj Kini, iz 4000. godine prije Krista, u modalitetu gimnastike.
  2. Sredinom 1850. godine prije Krista u Egiptu su otkrili mural sa slikama koje su prikazivale borbu u različitim pokretima, što ukazuje da je ova praksa bila organizirana i strateška.
  3. Profesionalizam u sportu započeo je 580. godine prije Krista, s institucijom novčane nagrade i skupih poklona za pobjednike.

U Južnoj Americi, posebno u Brazilu, vrlo je teško govoriti o sportu, a ne spomenuti dobri stari nogomet. Ali postoje mnoge zanimljivosti o sportu koje Brazilci ne znaju. Pogledajte videozapis u nastavku i saznajte više:Nogomet je najpopularniji sport na svijetu

SPORT U BRAZILU

Prvi sport organiziran u Brazilu bio je Turf, u Rio de Janeiru, sredinom 1810. Turf je vrsta konjskih utrka koju su organizirali Englezi koji su posjetili zemlju. Sportski događaj održan je na Praia de Botafogo, pod vrelim suncem od 40 stupnjeva. Prije toga Indijanci su se međusobno natjecali koristeći luk i strijelu, kanue (kanu) i plivanje (plivanje).

PARAOLIMPIJSKI SPORT

Ljepota sporta leži u uključivanju i jedinstvu sportaša i navijača. Naravno, to se odražava na Paraolimpijske igre. Nakon Drugog svjetskog rata u Engleskoj su ranjene vojnike poticali na bavljenje sportom kako bi pomogli u rehabilitaciji.

Međutim, Paraolimpijske igre su prvi put organizirane tek 1960. godine u Rimu, Italija

Većina natjecatelja ima neki fizički ili mentalni nedostatak, ali neki dobivaju podršku od zdravih sportaša u nekim događajima. Paraolimpijske igre su drugi najveći multisportski događaj na svijetu, nakon Olimpijskih igara. Posljednje izdanje održano je u ožujku 2018. u malom Pyeongchangu u Južnoj Koreji.

Međutim, Paraolimpijske igre su prvi put organizirane tek 1960. godine u Rimu, ItalijaNOGOMET

Ovo je najpopularniji sport na svijetu među djecom i odraslima. Za neke zemlje, poput Brazila, to je također kulturna i tradicionalna aktivnost. Za početak utakmice potrebna je samo lopta, nekoliko igrača i dva gola.

CVRČAK (CRIQUETTE)

  • Tipično engleski, sport je povezan s višim slojevima društva. Ovaj sport je vrlo sličan baseballu.
  • HOKEJ
  • Unatoč tome što nije baš popularan u Brazilu, oko 3 milijuna ljudi u svijetu ga prakticira. Igrači koriste dugu palicu i udaraju loptu dok se kotrlja po tlu s ciljem da pogodi vratnicu.
  • TENISICE

Ovaj sport zahtijeva samo dva ili četiri protivnička igrača. Fizički napor je vrlo velik, jer je cilj pogoditi malu lopticu reketom i postići pogodak.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime