Mozaik01

0

Što je mozaik?

  • Laura Aidar
  • Likovni pedagog i likovni umjetnik

Mozaik je drevna dekorativna umjetnost koja spaja male komadiće različitih boja u veliku figuru. Iz grčkog se izraz mozaik (mouseîn) odnosi na muze.Predstavljaju tijesan kolaž malih dijelova koji tvore vizualni efekt (bilo da je riječ o crtežu, figuri, reprezentaciji) koji osim kreativnosti i strpljenja uključuje organizaciju, kombinaciju boja, materijala i geometrijskih figura.

I danas se mozaik koristi u umjetnosti i može se oblikovati različitim vrstama materijala (tessa) u različitim formatima: komadići stakla, plastike, papira, keramike, porculana, dragog kamenja, mramora, granita, bjelokosti, zrna, perli, školjke, pločice, pločice, između ostalog.

Mozaik na pločnicima Copacabane, Rio de Janeiro, Brazil

Osim što se koristi u umjetničkim djelima, često se povezuje s arhitekturom i uređenjem okoliša (interijera i eksterijera).Jedan od najozloglašenijih primjera u Brazilu su mozaici u obliku valova na pločniku Copacabana u Rio de Janeiru.

  • Osim na pločniku Copacabane možemo pronaći nekoliko mozaika u crkvama, muzejima, avenijama, palačama u Brazilu i u rukotvorinama.
  • Vrijedi spomenuti Quinta da Boa Vista (bivša palača São Cristóvão), Gradsko kazalište i Nacionalni muzej lijepih umjetnosti, sve u Rio de Janeiru.

Povijest mozaika

Musivna umjetnost, kako je nazivaju, seže stoljećima unazad i vjerojatno se pojavila kod Mezopotamaca 3000. godine pr.n.e.. Na Zapadu su već Maje i Asteci poznavali mozaik, pa postoje kontroverze oko njegovog nastanka.

“Standard Ura” (proizveden oko 3500. pr. Kr.) smatra se najstarijim dosad pronađenim mozaikom koji pripada području gdje su živjeli stari Mezopotamci (Sumerani).Standard Ur
Standard UrOsim njih, ovom su umjetnošću hramove, crkve, sarkofage, pločnike i javne prostore ukrašavali Bizantinci, Egipćani, Perzijanci, Grci i Rimljani.

Povijest mozaikaBizantske crkve jedan su od najvećih primjera mozaika u antici, koji su kopirale kasnije civilizacije.

Bizantski mozaici imali su simetričan i monumentalan karakter te su bili zaslužni za širenje ove umjetnosti, kao i njezinih tehnika.Iako su bili jedni od prvih koji su istraživali ovo područje umjetnosti, upravo je u grčko-rimskom razdoblju glazbena umjetnost dosegla svoj vrhunac.

Teme koje su umjetnici koji su činili glazbenu umjetnost u antici najviše istraživale bile su svakodnevne, sakralne, ratne, povijesne, mitološke i pejzažne scene. Svakako, velike mozaike izradila je skupina ljudi.Bizantski mozaik, Istanbul, Turska

Bizantski mozaik, Istanbul, Turska

Moguće je pronaći mnoge od ovih mozaika izrađenih u antici, na primjer, u bazilici svetog Petra u Rimu; Pravoslavna bazilika Monreale, Sicilija; Crkva svetog Marka u Veneciji; Crkva Svete Sofije u Kijevu; Među ostalim i samostan Daphne u Ateni.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime