HDZ i HSP odali počast Končaru, Niniću pozlilo

0
Rate this post

Obilježavanju 65. obljetnice strijeljanja narodnog heroja i 25 pajdaša na Šubićevcu nazočili su šibensko-kninski župan i šibenski gradonačelnik, a među posjetiteljima je viđen i plivač Veljko Rogošić.

Marijan JAMBO

Oko 200 drugova, članova obitelji i dobrih prijatelja sa splitsko-dalmatinskog, ali i šibensko-kninskog područja uplatilo je svoje površine narodnom heroju Radi Končaru te 25 antifašista koje su talijanski fašisti strijeljali 22. svibnja 1942. na Šubićevcu u Šibeniku.
Predsjednik Udružene ljevice Ivan Ninić nakon slavlja završio je u šibenskoj zdravstvenoj ustanovi.

Po prvi put, što je do sada bilo nezamislivo, na svečanosti su sudjelovali čelnici Grada Šibenika i Šibensko-kninske županije, HDZ-ov župan Goran Pauk kao i gradonačelnica Neda Klarić, kao i dožupan Stake Tanfara. (HSP), ali i regionalna javna poduzeća vlastitim su sredstvima uredila spomen park.

Glavni govornik bio je Slavko Matić, pomoćnik Organizacije udruga SABH Šibensko-kninske regije, izvijestivši kako je u borbi protiv fašista poginulo 7000 boksača sa šibenskog područja, no najveći pljesak dobio je gradonačelnik Klarić, koji je nekoliko proslava otkrila je vječnu zahvalnost Radi Končaru kao i njegovim suborcima, koje Hrvatska zna cijeniti. Župan Goran Pauk rekao je kako bez antifašista danas sigurno ne bi bilo ni Hrvatske ni Europe.

Prof. Boris Vušković, čiji je brat Karlo strijeljan zajedno s Končarom, smatra zabrinutošću za vrijednost antifašističke borbe zbog činjenice da je Dan pobjede nad fašizmom proglašen Danom Europe.

  • U Šibenik je stigao autobus krcat sudionicima splitske podružnice Društva “Josip Broz Tito”, a među Splićanima je bio i poznati plivački maratonac Veljko Rogošić.
  • “I moj šogor Ante Poljičak dobio je otkaz s Radom Končarom na Šubićevcu”, pojasnio je Rogošić čimbenike svog posjeta Šibeniku.

SDP-ovac i aktualni čelnik Udružene ljevice Ivan Ninić jučer nije krio oduševljenje okolišem u spomen-parku, no emotivni govori, neusporedivo okruženje i moćna vrućina bili su mu previše, tako blizu Po završetku obreda, na trenutak se onesvijestio i pao na tlo. Gradonačelnik Klarić i župan Pauk prvi su pritekli u pomoć Niniću, nakon čega je vozilom hitne pomoći prebačen u šibenski Dom zdravlja.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime