Na Visokoj će niknuti neboder od 20 katova

0

Na samom ulazu u Split sigurno će se izgraditi toranj za radna mjesta. Na tom mjestu nema investitora, pa je napravljen urbanistički pregled pozicije da se vidi što bi se tu moglo graditi, sa željom da se uredi novi i ujedno kvalitetniji ulaz u Visok.

Nikola BAJLO

Drugi šampionski posao je raspored buduće gradnje. Prema upravo završenom natječaju za izradu urbanističkog rješenja za lokaciju u jugoistočnom dijelu Visoke, na samom ulazu u Split gradit će se poslovni toranj od 20 katova.

Iako u natječajima nije dodijeljena prva nagrada, koju je za Općinsko poglavarstvo izvelo Društvo arhitekata Splita (DAS), predložena rješenja sigurno će biti integrirana upravo u Strategiju temeljite pripreme koja je također u izradi. temeljem kojih će svakako biti raspisani natjecatelji u izgradnji.

Specifičnost natječaja je što na toj lokaciji nema kapitalca pa smo se odlučili za urbanističku procjenu prostora da vidimo što bi se tu moglo graditi, sa željom da projektiramo novi i puno bolji ulaz u Visok.

  • Tu treba biti upravna zgrada visine 20-ak katova – rekao nam je Jurica Jelavić, prvi čovjek DAS-a koji je i sam sudjelovao u natječaju.
  • Jelavić navodi da se na ovaj način pokušava riješiti izgled jugoistočnog ulaza u Split, nakon što je natječaj za obližnji prostor na servisu
  • “Tičinović” zapravo već proveden, dok je natječaj za prostor na “Antipirosu” na Pujankama, ul. priprema se sjeveroistočni ulaz u grad.

Branko Poljanić, sudionik Poglavarstva zadužen za urbanizam, rekao nam je da je prostor na Visokoj u vlasništvu raznih ekskluzivnih pojedinaca, a da je prije 6 mjeseci osiguravajuća kuća “Wiener Städtische” htjela financijski ulog, ali s koje kasnije nije bilo poziva. istočni ulaz u grad gdje treba graditi visoku neboder/Jo ško ŠUPIĆ.

Poljanić nam nije znao reći kada je raspisan natječaj prije 2 godine za mjesto na raskrižju Ulice Domovinskog rata i Dubrovačke ulice, gdje bi se uz 2 manje zgrade trebala izgraditi još jedna poslovna visoka zgrada od 14 katova. , moglo se realizirati.

Rezultati natjecatelja

Prva nagrada u natjecateljima za teoretsku opciju nije dodijeljena. Drugu nagradu, vrijednu 20.000 kuna, dobio je rad arhitekata Tonča Čerine, Damira Mioča kao i Zvonimira Prlića, dok je treću nagradu, vrijednu 15.000 kuna, osvojio Jurica Jelavić s kolegama Irenom Perež, Ivom Šućurom i također Mariom. Mijot.

Natječajnim sudom na koji je pristiglo 5 idejnih rješenja predsjedao je Robert Pleić, agent Grada Splita, a sudjelovali su i Maja Aljinović, Gojko Berlengi, Vinko Peračić, Eugen Širola i Danira Matošić-Matičević.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime