Amerikanci su nam rekli da ne diramo u Republiku Srpsku

0

NEMA ŠANSE Tvrdim da ukidanje entiteta, što bi svakako bilo izvrsno, nema šanse da bude shvaćeno, to je bilo prije par dana od najvećih autoriteta američke administracije koji su nas obavijestili da mijenjamo Ustav BiH kao kao i Hercegovina, ali ne dirati Republiku Srpsku – tvrdi Žepić.

  1. MOSTAR – Ukidanje bosanskohercegovačkih entiteta i poduzeća u 8 pokrajina, prema ideji HSP-a, samo je jedan u nizu prijedloga koji ostaju u krvotoku.
  2. Mislim da je odlična bilo kakva opcija za Bosnu i Hercegovinu, koja uvažava odnos interesa sva tri sastavna naroda u BiH i Hercegovini, kao i koja pojedince stavlja u isti položaj – tvrdi prof. dr.sc.
  3. Božo Žepić, sociolog, profesor i sudionik Naknade za sastavljanje potpuno novog Ustava Bosne i Hercegovine.

Božo Žepić: Za svako rješenje potrebno je ovlaštenje srpskog naroda da se ostvari odnos interesa sva tri naroda

Žepić ističe da kada bi služba koju pruža HSP dobila suglasnost srpskih pojedinaca, suglasnost srpske općenarodne politike, ali i svjetske zajednice, ukidanje entiteta svakako bi bio samo jedan od dobrih prijedloga.

  • Tvrdim da takav poduhvat nema šanse da bude prepoznat, to je bilo prije nekoliko dana kada su nam najveći autoriteti američke administracije rekli da mijenjamo Ustav BiH, ali i Hercegovine, ali da ne diramo Republiku Srpsku – dodao je Žepić. , istaknuvši da ukoliko su svjetske sile na strani Republike Srpske, prijedlog HSP-a nema šanse za provedbu.
  • Prema mišljenju prof. Žepića, možemo tražiti rješenje postojećeg stanja kroz zadovoljenje interesa sva tri naroda, kao i tražiti uspostavu još 2 republike, bošnjačke i hrvatske, na tlu Bosne i Hercegovine.

Uobičajeno stanje

Hrvatima u BiH, Republici Hrvatskoj i dijaspori poručujemo da želimo živjeti u zajedničkoj državi koja je uređena tako da svi narodi u njoj budu ravnopravni. Hrvati su neravnopravan narod i također tražimo izlaz iz ovog scenarija – ustvrdio je Žepić.

Prof. Žepić je nedavno izdao vodič “Pat pozicija u Bosni i Hercegovini”, u kojem, između ostalih pitanja i problema, kaže da nije moguće naći zajedničku opciju ako tri zemlje pristanu na posredovanje globalnog susjedstva. Dodatne opcije vezane uz promjenu Ustava BiH, ali i Hercegovine, prema Žepiću, mogu se samo ponovno nametnuti narodima u BiH, ustvrdio je na kraju rasprave prof. Žepić.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime