Dalmacija Split

cijena 130 milijuna kuna

"Jadroplov" još pet godina ostaje u Splitu

cijena 130 milijuna kuna

Neven Melvan: Bojim se da je ovo, otvoreno rečeno, šugavi kompromis pod pritiskom javnosti / Mario Todorić / CROPIX

Budući vlasnik splitskog “Jadroplova” mora zadržati sjedište tvrtke u Splitu, zapošljavati hrvatske pomorce (može i europske po potrebi) te zadržati brodove pod hrvatskom zastavom. Ali, samo prvih pet godina nakon privatizacije. To su novi uvjeti uvršteni u drugi krug prikupljanja ponuda za kupnju ove brodarske kuće, a na kojima je inzistiralo Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture nastojeći tako sačuvati, barem privremeno, socijalnu komponentu u ovoj privatizacijskoj priči.

Osam brodova

Kako su nam objasnili u resornome ministarstvu, ponuditelj, odnosno budući kupac “Jadroplova”, obvezuje se osigurati da će “tehničke i upravne aktivnosti nastaviti poslovati sa sjedištem u Splitu u razdoblju ne kraćem od pet godina”. Također, postojeća flota od osam brodova mora ostati pod postojećim zastavama.

– Ponuditelj se obvezuje poštovati zaključene ugovore o radu sa zatečenim radnicima u razdoblju od pet godina.

Također se obvezuje osigurati da će nastaviti provoditi program obuke europskih vježbenika u razdoblju od pet godina sukladno zahtjevima propisa kojim je uređen porez po tonaži – nabrojili su nam u Ministarstvu pomorstva buduće uvjete privatizacije “Jadroplova”, naglasivši da budući kupac mora dostaviti strateški plan poslovanja “Jadroplova” koji će u razdoblju od najmanje pet godina sadržavati plan dodatnih investicija, zapošljavanja i upravljanja društvom.

Pomorci dobili samo odgodu

Ipak, kako poručuju iz Sindikata pomoraca Hrvatske (SPH), ovo je samo “prolongiranje lošeg”.
‘Jadroplov’ plovi u privatizaciju / Feđa Klarić / CROPIX
– Čak ako “Jadroplov” kupi neka hrvatska tvrtka, nema garancija da nakon isteka pet godina neće ukrcati jeftinije posade, primjerice Filipince. Sada bi zaposlenici “Jadroplova”, kao, trebali biti sretni jer su dobili pet godina odgode odluka koje zauvijek mogu “Jadroplov” preseliti iz Splita. Bojim se da je ovo, otvoreno rečeno, šugavi kompromis pod pritiskom javnosti. Kad se konačno bude znalo tko će biti vlasnik tvrtke, moći ćemo prognozirati razvoj situacije – kaže Neven Melvan, povjerenik splitskog ureda SPH.

Upravno vijeće Centra za restrukturiranje i prodaju (DUUDI) definiralo je cijenu splitske brodarske tvrtke “Jadroplov”, koja se kupcima nudi za početni iznos od 130 milijuna kuna. Svih 70 posto dionica te brodarske kuće, koliko ih država ima u svojem portfelju, stavljeno je na prodaju.

Denis Krnić
Naslovnica Split