Dalmacija Split

SPLITSKI KUTAK RAJA "Bačvice s okuson salbuna" u sjećanje i protiv devastacije

"Bačvice s okuson salbuna" naziv je druženja kojega je u subotu navečer u kavani „Bajamonti“ na Prokurativama organiziralo ekološko društvo „Picigin Bačvice“. Povod druženju je, naime, velika brojka: 120 godina od prvog kupališta na Bačvicama.

Uz projekciju starih crno-bijelih fotografija Bačvica i zvuke festivala „Melodije Jadrana“, preteče „Splitskog festivala“, koji se 60-tih održavao na Bačvicama, novinar Goran Pelaić, arhitekt Edo Šegvić, pjesnik Joško Armanda, povjesničar Goran Borčić i radijski voditelj Damir Duplančić prizvali su duhove starih Bačvica koje više nema. I nisu pogriješili. Gušt u slikama i notama starog vremena, uz moderatora novinara Damira Šarca, bio je sinoć potpun.

Pelaić je podsjetio na dio povijesti splitskih festivala vezanu uz Bačvice, od „Bodulske balade“ koju je upravo na Bačvicama, prvi put zapjevao Vice Vukov, do „Kuće pored mora“ Arsena Dedića.

O arhitekturi najpoznatijeg splitskog kupališta govorio je arhitekt Edo Šegvić. Poeziju Joška Armande pratile su dinamične fotografije picigina autora Pauna Paunovića.

U davnu povijest ljubitelje Bačvica pričama i zgodama odveo je Goran Borčić, nekadašnji ravnatelj Muzeja grada Splita.

- Prvi kupači u uvali su koncem 19. stolječa bili članovi obitelji Bui i Rizmondo, koji su ondje sagradili svoje kuće. Prvo kupalište podigao je oko godine 1891. Ivan Koščina, jedan od najpopularnijih Splićana toga vremena. To prvo javno kupalište na Bačvicama činio je dugi drveni mul na drvenim stupovima zabodenim u pijesak, na čijoj su prvoj polovici bile kabine različite veličine.

Zanimljivo kako 1901. godine splitski tisak bilježi da su, posredovanjem presvijetloga biskupa, redarstvene oblasti i općine, političke vlasti ograničile sate kupanja radi obrane morala. Nijedan muškarac do 11 sati nije smio ući. Poslije toga sata nije smjela nijedna žena. Kupalište je na dva dijela razdvojeno s ogradom preko visine čovjeka, a tu je bio i općinski redar - kazao je Borčić.

denis krnić
snimio: joško šupić / cropix

Sačuvajmo Bače!


- Ovo nije samo sentimentalno prisjećanje na splitski kutak raja, nego je i glas protiv devastacije Bačvica, koja traje godinama, a po svemu sudeći, nastavit će se i dalje. Ako sutra bude trebalo braniti Bačvice, nemojte ostati doma! - poručio je Damir Šarac u ime organizatora.


Naslovnica Split