Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu
u tiskanom izdanju
u tiskanom izdanju

Split

Objavljeno 02.12.2013. u 19:15

upaljene lampice, otvorene kućice

Baldasar otvorio Božićni sajam; Koreanac u Splitu: O, ovo je odlično!

GALERIJA

Buri usprkos na splitskoj Rivi je u 18 sati gradonačelnik Ivo Baldasar upalio blagdansku rasvjeta čime je svečano otvoren tradicionalni Božićni sajam.

Hladnoća nije omela sve željne dobre zabave da se okupe na svečanom otvaranju i nazdrave dok je gradonačelnik s upaljenom prskalicom u ruci okružen "Srdelicama" proglasio sajam otvorenim.

- Nije prehladno ako uzmemo u obzir da je Advent. Nadam se kako će Splićani, a i svi ostali, šta više dolazit na Rivu koja je naš dnevni boravak. Dođite i zabavite se! - poručio je prvi čovjek Splita.

Najbolji lijek protiv štipanja vjetra su ponuđene delicije, posvjedočili su se brojni šetači među kojima i Nikolina i Ivan, "momak i cura" iz Splita koji su se smjestili tik uz uličnu grijalicu i pogostili se kobasicama i kuhanim vinom.

- Bili smo i prošle godine i svidjelo nam se, tako da smo sad već stari gosti - uz širok osmjeh kaže nam splitska ljepotica.

Mladi par je poslužilo osoblje iz jedne od pet kućica udruženih u "Adventilaciju".

- Na ovom sajmu sam petu godinu, a druga je godina da su kućice  "Kućarin", "Old's kul", "Split cirkus", "Dalmacijafešt" i "Kuuća" udruženi u "Adventilaciju". Imamo zajedničku glazbu, otprilike sličnu ponudu jela i pića u kojoj za sve iste proizvode imamo i iste cijene. Specifičnost je i da svaka od kućica ima i po jedan specijalitet koji samo ona nudi, primjerice mi imamo vinski gulaš, oni dolje imaju pohane srdele i tako dalje.

- Organiziramo i nastupe DJ-eva od 20 do 1 ili 2 sata u noći tako da uz bogatu ugostiteljsku ponudu neće nedostajati i dobre glazbe. Prošle godine imali smo 50.000 posjetitelja i to dovoljno govori o kvaliteti - kaže nam Daniel Nikola, odjeven u prigodnu uniformu s "hozentregerima".

Sajam će trajati i tijekom prvoh 10 dana siječnja. Kako saznajemo od Vedrana Matošića, direktora gradske Turističke zajednice, tijekom 24 dana će na Pjaci bit održavana manifestacija "U šest", a radi se o igrokazima koji će se u vremenu od 18 do 18,45 sati prikazivati udruga "Hrast".

Predviđen je na Rivi program  za Sv. Nikolu i Sv. Lucu u 11 sati za najmlađe, a kako oba blagdana padaju u petak i dan kasnije će na Rivi od 11 do 13 sati biti prigodni program. Od Badnjaka se svaki dan može očekivati na Rivi program ujutro, poslijepodne i navečer.

Na otvaranju sajma okupljene su prvo zagrijale naše "Srdelice" nakon kojih je nastupila klapa "Marjanke", a za nastavak programa angažiran je Neno Papić i klapa "Ježinac". Ostatak večeri Splićani i ostali gosti prepušteni su DJ-u.

U božićnim kućicama je bilo izloženi svega i svačega pa tako i knjige, ručno oslikane marame, navijački rekviziti uz obilje pića i ića u kojem su prevladavali suhomesnati proizvodi među kojima i moslavački oblizeki. Od slastica najviše se nude fritule i uštipci.

Na šetnici među kućicama uronjenog u Vrliči uštipak zatekli smo studenta iz Južne Koreje.

- O, ovo je odlično - kazao je za uštipak, "studiram u Rusiji, a sada sam na proputovanju, jučer sam bio u Zagrebu, a sutra idem na Plitvička jezera - strpljivo pozirajući našem fotoreporteru rekao nam je Eunji Hong.

Dok se na Rivu slijevalo sve više noćnih gostiju, Splićani ko' Splićani odmah su sajamskim kućicama zbog njihove bijelo plave boje dali nadimak Štrumpfovi.
K. M. B.
Foto: Vladimir Dugandžić / CROPIX 

Komentari Morate se prijaviti da biste komentirali članak.

Komentar od: ivemaIi | Komentirano: 3. prosinac 2013. 6:24
Baldasar je južna Lignja.
Komentar od: Arkaj | Komentirano: 3. prosinac 2013. 0:50
Izgleda da se nekima ovaj dernek sviđa... Meni osobno ipak se čini da svi ti mali dućančići nisu uopće trebali doć na rivu. Privremena tribina ok. Možda i neke zabavne, sportske, nekomercijalne aktivnosti koje ne zahtjevaju nikakve kulise ili inventar koji bi na rivi ostao preko dana a te aktivnosti uveče donose neku živost i šušur. Dućanćići su mogli bit smješteni na onaj parking kod prve policijske stanice uz dodatne zabavne sadržaje. Ovako naprosto ispada da grad svoju rivu jeftino komercijalno prostituira za prodaju kobasica i uštipaka.
Komentar od: LATREBA | Komentirano: 2. prosinac 2013. 22:51
neka naseg lipog grada. mozda si i ja nekad priustim takve guste
Komentar od: | Komentirano: 2. prosinac 2013. 22:10
Hrvatski inozemni dug je oko 50 milijardi eura, a više od pola tog novca je ustvari opljačkano. Stanje u zemlji je puno gore nego što mi mislimo. Dovoljno je da pogledate crnu kroniku koja je puna policajaca, sudaca, doktora, profesora, političara, itd. Hrvatska se sastoji od korupcije i organiziranog kriminala. Srpska mafija naprimjer, godinama je mirno živjela u Zagrebu, a policija ništa nije znala, kao da se dogodila nekakva ćarolija. Ćarolija je nestala tek kad su noge i ruke počele plutati Jarunom, i kad su novinari počeli letjeti u nebo. Bruno Langer naprimjer, godinama je jasno i glasno govorio o mafiji u Istri, sve to je potvrdio i Damir Kajin, ali opet se dogodila ćarolija jer se apsolutno ništa ne događa. Potpuno ista situacija je u čitavoj Hrvatskoj. Pojedinci pokušavaju nešto promjeniti, ali brzo ih pojede mrak, poput Vesne Balenović, Hrvoje Maleš, varaždinski policajac, Romana Eibl, itd. Zato neka narod i dalje šuti, i mirno gleda kako se ponavlja povijest.
Komentar od: mala maca | Komentirano: 2. prosinac 2013. 20:32
Lipo, kulturno, kućice uniformirane u dalmatinskom štihu, nova rasvjeta, dobra ponuda - bravo gradonačelniče. Ono što je dobro uvijek treba pohvalit, a ovo je više nego dobro.
Komentar od: Raphael | Komentirano: 2. prosinac 2013. 20:13
Beznadan kič. Jadno.
Komentar od: | Komentirano: 2. prosinac 2013. 19:46
oni profesur Baltazar iz crtića
uvik napravi nešto korisno za svoj
grad i nekom pomogne.
ovi se samo slikaje i bavi se pi§darijama
u svom pi§dogradu.