Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu
u tiskanom izdanju
u tiskanom izdanju

Linija X

Objavljeno 07.08.2011. u 20:13

92-godišnja kolumnistica koja piše o zamršenim muško-ženskim odnosima

Žuži Jelinek: Nemoralne ponude prihvatite s 50 godina

O životu Žuži Jelinek malo je toga ostalo neispričano, otkad u “Gloriji” piše kolumnu o zamršenim odnosima muškaraca i žena, ljubavi, seksu i braku. Kad je odlučila bez uvijanja i podilaženja lažnome moralu progovoriti o tajnama zavođenja, bračnim kompromisima, ljubavnim izdajama i vlastitom iskustvu s ljubavnicima i muževima, i sama je postala tema rasprava, ali i jedna od najčitanijih kolumnistica.

Ne stideći se svoga života i otvoreno priznajući pogreške i poraze, nudi čitateljima iskustvo iz kojega mogu izvući pouke ili se samo zabaviti događajima koji su odredili njezin put. Žuži Jelinek nije baka koja priča sladunjave bajke o Trnoružici i Snjeguljici, ona opisuje život takvim kakav jest.

U dvanaestoj je godini počela učiti krojački zanat, odijevala bogate, moćne i slavne, naučila sedam jezika, izdala devet knjiga, rodila i odškolovala dvoje djece i obogatila se. Priznaje da se u 92 godine dugom životu dva puta udala iz ljubavi, dva puta zbog interesa, da je imala mnogo ljubavnika, da je četiri puta dotaknula dno i opet se dizala, a sada, dok u ružičastoj vili udaljenoj nekoliko metara od mora u Opatiji skuplja snagu da bi samostalno prohodala nakon teškog pada, na pitanje “kako ste” vedro odgovara:

− Famozno! Puno vježbam, sad mi je bila maserka koja dolazi svaki dan i ja sam ipak prohodala. Još nisam sasvim dobro, ali svaki dan sve bolje hodam i to mi je najvažnije.

Kako provodite dane?

− Pišem za “Gloriju”, obilaze me djeca i unuci i tek sada vidim koliko je važno imati skladnu obitelj. Sto puta sam rekla mladim djevojkama – udajte se što prije, nemojte čekati i rodite djecu. I vi ćete doživjeti starost, a sve je drukčije kad imate djecu i unuke s kojima se slažete.

Dolaze li vam i prijatelji?

− Da, naravno, kad imate novca, imate i prijatelja. Oni pravi dolaze jer se žele družiti sa mnom. Ja sam vesela osoba i ne opterećujem ih svojim brigama i pričom o bolesti.

Novac je važan?

− Kad si mlad, ne smeta ti siromaštvo. Kad ostariš, stvari se mijenjaju i novac postaje vrlo potreban. Plaćam dva domara i kuharicu i oni se brinu o mojim i potrebama moga supruga. Sada nam je važno imati poslugu, a za to treba raditi i brinuti se dok si još mlad. Starost ne smije nikoga zateći bez imetka, jer onda je sve još teže. Kako bismo mi sada?

Moj sin sa svojom obitelji i kći s unučicom žive u Švicarskoj, tamo rade i ne mogu sve ostaviti da bi bili sa mnom. Treba nam udobnost i sigurnost. Znate, ja sam uvijek imala velik i skup auto jer sam sama 38 godina putovala na relaciji Zagreb − Ženeva.

 Žuži Jelinek sa kćeri Dijanom, unukom i gradonačelnikom Opatije / CROPIX

Pratite li događaje u Hrvatskoj?

− Redovito. Osim toga, pretplaćena sam na čitav niz stranih časopisa jer mi je to važno i za kolumnu.

Što kažete na aferu povezanu s prostitucijom?

− Vidite, ja sam kao sedamnaestogodišnjakinja živjela sama u Parizu. Dobila sam slabo plaćeni posao u salonu Nine Ricci i svaki sam dan odlazila na ručak u jedan lokal u blizini. Uvijek sam jela omlet sa šunkom jer je to bilo najjeftinije. Nisam bila ljepotica, ali muškarci su mi često prilazili.

Nikada nisam prihvatila ponude koje bi mi sigurno olakšale život. Ja sam željela sama uspjeti. Više od novca željela sam biti netko! Rođena sam u siromašnoj obitelji. Moji su roditelji bili Židovi i oboje su bili gluhonijemi. Naša nas je rodbina prezirala i uvijek su nas primali u kuhinji, a ne u salonu. Da sam prihvatila neku ponudu, moj bi se san o ugledu srušio.

U aferu su umiješane i manekenke, osobe iz svijeta koji vam je vrlo blizak i poznat.

− To je vrlo žalosno zvanje. One su na pozornici prekrasne, svi im se dive, slikaju ih, plješću im, ali kad revija završi i one se presvuku u svoju odjeću, postaju nesretne. Pogotovo kod nas, gdje su slabo plaćene i nema dovoljno posla za njih.

Mlade djevojke nemaju uvijek jasan stav o plaćenom seksu.

− Mene je to šokiralo! Držala sam predavanje na nekim fakultetima i jedna me je vrlo mlada djevojka, još je bila maloljetna, pitala treba li prihvatiti poziv u hotel. Rekla sam joj da kad bude imala 50 godina, neka ga dobro pogleda, a ako joj se svidi, neka pristane na izlazak na večeru.

To je vrijeme za upoznavanje i procjenu. Tada može odlučiti hoće li pristati ili ne. Bit će odrasla i iskusna žena i znat će je li to za nju dobro ili nije. Ali sa sedamnaest godina to ne dolazi u obzir! Osim toga, čim si odmah legla u krevet s muškarcem kojega si tek upoznala, izgubila si svoju vrijednost.

Nije li to malo staromodno?

− Ne. Muškarci se u biti ne mijenjaju tako brzo kao što se mijenja način života. Oni su lovci jer su tako sazdani i to se nije promijenilo tisućama godina.

Dakle, treba znati s njima. Kako zavesti muškarca?

− Kad upoznate čovjeka koji vam se svidio, tražite da vam priča o sebi, osobne stvari. Pitajte ga kako je proveo djetinjstvo. Bit će presretan. Gledajte ga u oči i pažljivo slušajte. I nikada ne idite s njim u krevet dok niste barem mjesec dana u vezi.

Je li važno da je bogat?

− Nikada ne bih savjetovala bogatu udaju. Bogatim je dečkima novac udario u glavu i misle da imaju sve. Rođeni u siromaštvu znaju se izboriti za bogatstvo i više ga cijene. Meni je važno, mojoj djeci nije. Rođeni u bogatstvu nesposobni su za život.

Žuži s četvrtim suprugom:
‘Moj Ronkulin je krasan čovjek!’

Ipak, priznajete da ste se dva puta udali zbog interesa.

− Da, ali bolje je iz ljubavi. Žena ima potrebu nasloniti se na čvrsta muška prsa čak i kad je to jedino što on ima.

Što kad ljubav prođe?

− Prava ne prođe nikada. Mojeg prvog muža, Jelineka, voljela sam i s veseljem sam radila po cijele dane da bismo nešto stekli. On me je prevario s guvernantom i ja preko toga nisam mogla prijeći. Sada bih drukčije postupila. Ostala bih s njim. Još ga uvijek sanjam. Kad se moja kći razvodila, ja sam je htjela spriječiti. Rekla sam joj neka barem prije toga nađe nekoga. Nemoj bacati zmazanu vodu dok nemaš čistu. Nije me poslušala.

Ipak, voljeli ste i nakon prvog braka.

− Imala sam mnogo ljubavnika, ali nikada nisam varala muževe. Meni je to previše komplicirano. Velik je to posao organizirati život s mužem i ljubavnikom. Danas mi je samo žao što ih nisam imala i više. Žao mi je zbog svakog kojeg sam odbila. Priuštite si svakog muškarca kojeg poželite da se ne biste poslije kajali.

Sad ste u četvrtom braku…

− Da, a vi?

U drugom.

− Bravo!

Zašto?

− Zato što ste znali prepoznati što nije dobro za vas i nastaviti dalje. Zavodite li svog muža?

Mrljm... n-da...

− Zavodite ga. To je uvijek važno. Zavođenje je i zabavna igra. Oboje ćete uživati u tome.

Dakle, sad ste u četvrtom braku. Jeste li zadovoljni?

− Moj Ronkulin krasan je čovjek. Ja znam ponekad biti teška, planem i onda svašta kažem. On samo ode iz sobe i nakon nekog se vremena, kada se uvjeri da me je sve prošlo, vrati. Pita me treba li mi nešto. Ja tada ponovno shvatim − to je čovjek za mene!

Što biste savjetovali mladim djevojkama?

− Neka uče jezike. Meni je to pomoglo. Naravno da moraju završiti fakultet, ali to nije dovoljno. Trebaju imati zvanje s kojim se može zaraditi novac. Od toga ne treba odustati. Muškarci dolaze i odlaze ili ih ostavljamo. Ostaje samo ono što smo same stekle i naučile. Imam dva stroja koji su mi bili važni u životu. Onaj za šivanje, koji nikada nisam ostavila i uvijek me je izvlačio iz nevolja. Drugi za pisanje, na kojem pišem kolumne.

Ivančica CELEVSKA