Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu
u tiskanom izdanju
u tiskanom izdanju

Dubrovnik

Objavljeno 20.07.2011. u 12:54

PRVI DEKRETI BISKUPA UZINIĆA Rohade u Dubrovačkoj biskupiji

Dubrovački biskup Mate Uzinić potpisao je ovih dana svoje prve dekrete. Generalnim vikarom Dubrovačke biskupije imenovan je dr. don Petar Palić, koji je razriješen je službe v. d. predstojnika Katehetskog ureda.

Službu kancelara i dalje će obnašati mons. Ivan Šimić, a službu osobnog biskupova tajnika i duhovnika Biskupske klasične gimnazije don Marin Lučić.

Mr. don Josip Mazarekić, župnik župe Gruda, imenovan je predstojnikom Katehetskog ureda Dubrovačke biskupije. Dugogodišnji bolnički kapelan dr. fra Pijo Pejić razriješen je te službe, a novim bolničkim kapelanom u dubrovačkoj općoj bolnici imenovan je mons. Mirko Maslać. Službe korčulanskog dekana razriješen je don Pero Butigan, a novim korčulanskim dekanom imenovan je don Nikola Berišić, župnik župe Svih svetih u Blatu na otoku Korčuli.

Don Većeslav Magić razriješen je službe župnika župe sv. Josipa u Vela Luci i službe ravnatelja Papinskih misijskih djela Dubrovačke biskupije i na njegovu zamolbu dopušteno mu je petogodišnje djelovanje u Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji.
Don Daroslav Benjak razriješen je službe upravitelja župe sv. Kuzme i Damjana na Lastovu i na njegovu zamolbu dopušteno mu je petogodišnje djelovanje u Varaždinskoj biskupiji.

Don Stipo Miloš razriješen je službe upravitelja župe sv. Srđa i Baka u Pridvorju i imenovan župnikom župe sv. Kuzme i Damjana na Lastovu. Fra Frano Zelenika imenovan je upraviteljem župe sv. Srđa i Baka u Pridvorju. Don Jozo Sebežević razriješen je službe upravitelja župa sv. Antuna u Maranovićima i sv. Vlaha u Babinom Polju na otoku Mljetu i imenovan župnikom župe sv. Josipa u Veloj Luci.

Don Robert Ružić, svećenik Vrhbosanske nadbiskupije, razriješen je službe upravitelja župe Gospe Velike u Goveđarima i stavljen je na raspolaganje svom ordinariju.

Don Vilim Petrović razriješen je službe upravitelja župe sv. Nikole u Dubravci, a imenovan župnikom župe sv. Vlaha u Babinom Polju i upraviteljem župa sv. Antuna u Maranovićima i Gospe Velike u Goveđarima.

Don Stipo Zadro imenovan je upraviteljem župe sv. Nikole u Dubravci. Don Frano Markić imenovan je ravnateljem Papinskih misijskih djela u Dubrovačkoj biskupiji.

Don Marinko Šljivić razriješen je službe župnog vikara u župi Svih svetih u Blatu na Korčuli i upućen na poslijediplomski studij u Rim. Don Jure Ladišić je umirovljen.

IKA

Komentari Morate se prijaviti da biste komentirali članak.

Komentar od: čardak | Komentirano: 21. srpanj 2011. 17:00
Mljetske tri župe sada vodi samo jedan svećenik a do sada su bila dva. Istina je kako su tri benediktinca došla na Mljet i sagradila na zapadnom dijelu otočića samostan i crkvu sv. Marije a zvali su se Šimun, Marin i Vilim. Hvala ti Bože što si dopustio odlazak Sebeževića ali neće on dugo još po otocima. Nema smisla ali izboriti će se on za kopno. Neka je nama naš don Niko Ucović živ i zdrav, njemu je bilo najteže, sjajan, dobar čovjek. Nitko ne spominje don Jerka Matoša koji je došao iz Beča i vrati se u Beč. Nitko ne spominje dva benediktinca iz Austrije koji su došli i otišli, Anselmo i Rafael. Vilim je već bio pa otišao. Vilim se vraća. Najbolje bi bilo kada bi se u tri Mljetske župe vratila trojica i još sa imenima Vilim, Šimun, Marin. Veliko je selo Mljet. Veliko i lijepo. Sveti petar je ovdje preživio ujed zmije otrovnice i postao svetac. Vidi Bibliju, na kraju su Apostolska pisma iz broja 20 je priča o nasukavanju na Mljet (Ignacije - Ignjat Đurđević). Odisej nije bio svetac ali mu je žena bila svetica - Penelopa. Hodočašća Gospi od Velikog jezera obilježila su povijest Bosne i kralja Tomaša, njegovu kčer - princezu sahranjenu u crkvi sv. Marije, priču staru koliko i Rim o grani bora koja silazi pod more i izlazi nad more. Pod moremje školjka bisernica a nad morem je na grani ptica savila gnijezdo. Neka nama naše Zaklade, neka nama obnove sv. Marije,...Onaj čije se ime ne spominje u članku i dalje vodi priču po ekonomskoj osnovi, po osnovi gimnazije, dobrota je iskaz neprisutnosti. Mljet je naj jača destinacija, prvi crkveni nacionalni park nam se smiješi, zaštita prirode Božiji je dar, sve što je prirodno od Boga je dano, sve društveno od Mefista je. Povratak prirodi, zaštita prirode djelo je benediktinaca. Moli Boga i radi, osiguraj sebi svoj zemaljski život. Ora et labora. Ima toga i previše ali nema ljudi, to malo ljudi. Bog i Hrvati šuti i plati.
Komentar od: tomislav kralj | Komentirano: 20. srpanj 2011. 13:17
IKA izvjescuje:
Personalne promjene u biskupiji..
Slob.Dal. izvjestava:
ROHADE u biskupiji..
Ako vec niste htjeli koristiti
hrvatski izraz PREMJESTAJ ili PROMJENA ili ZAMJENA.;
trebali ste napisati ROKADA ILI ROSADA.
Sto jer to ROHADA ?
LEKTORI GDJE STE ?