Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu
u tiskanom izdanju
u tiskanom izdanju

Crna kronika

Objavljeno 28.08.2012. u 20:43

monstrum s marjana

Meksikanki Seleni je prerezan vrat, kao i Marijani Jerković

Marijana Jerković (lijevo) i Selene Margarit Graciano Macedo
Nakon što je u subotu oko 12 sati na Marjanu pronađeno tijelo Selene Margarit Graciano Macedo, 31-godišnje nestale turistice iz Meksika, splitska policija poduzela je neviđene mjere kako bi što prije došla do ubojice ili više njih.

Iako nitko službeno ne želi govoriti o detaljima istrage i stravičnog otkrića, doznajemo kako je nesretna Meksikanka pronađena gotovo dekapitirana, odnosno da je smrtonosni rez nožem preko vrata bio toliko jak i sadistički da je došao do kosti i da joj je glava bila gotovo odrubljena.

Način egzekucije nesretne Meksikanke uvelike podsjeća na nikad razriješeno ubojstvo Marijane Jerković, 24-godišnjakinje koja je usmrćena u siječnju 2002. u splitskoj agenciji za promet nekretnina “M-Kontakt”. Djevojka je bila ubijena potezom noža koji joj je razrezao vrat od uha do uha te je i ona bila gotovo dekapitirana. Njezin ubojica do danas nije pronađen.

Iako su mediji, u nedostatku službenih informacija, baratali s raznim podacima poput toga da je djevojka iz Meksika bila masakrirana, doznajemo da na njezinom tijelu, osim rane na vratu, ipak nisu pronađene nikakve druge ozljede. Isto tako, zbog truležnih će promjena na tijelu koje su posljedica pokapanja u zemlju, biti jako teško utvrditi da li je ubojica bio ljevoruk ili dešnjak.

Ruke vezane trakom

Također, za sad se obdukcijom, također zbog istog razloga, nije sa sigurnošću moglo utvrditi je li je turistica silovana. Kako doznajemo, nije pronađena gola već je bila odjevena u haljinu u kojoj je bila i na posljednjoj snimljenoj fotografiji, koju je policija objavila javnosti.

Ubijena Selene na sebi je imala grudnjak i gaćice koje su bile spuštene do bedara. Ta činjenica također ne ukazujena moguće seksualno zlostavljanje prije smrti, jer je moguće da su joj gaćice spale dok ju je ubojica vukao prema mjestu gdje ju je zakopao.

Također, doznaje se i da joj noge nisu bile vezane, no zato jesu ruke i to širokom izolir trakom, no zasad nije poznato je li svezana s leđa ili od sprijeda. Tijelo je bilo prekriveno zemljom i granjem u rupi koja je iskopana zbog sadnje drveća, pa i to dokazuje da je ubojica jako dobro poznavao teren odnosno da je prije gnjusnog čina već odabrao lokaciju na kojoj će se riješiti tijela.

- Gotovo je sigurno da je ovo bilo planirano ubojstvo, no mislim da meta nije bila ona već je to mogla biti bilo koja žena. S obzirom na sve poznate okolnosti moguće je da je ubojica netko tko je prošao vojnu obuku i tko je u dobroj kondiciji, jer nije lako u kratkom vremenu oteti ženu, a da nitko ne čuje njezine krike, zavezati je i na takav način likvidirati - kazao nam je jedan bivši iskusni kriminalist.
Policajci razmatraju sve tragove koji bi mogli voditi prema ubojici s Marjana /  Duje KLARIĆ / CROPIX
No, u cijeloj je priči čudno zašto je ubojica, ako je sve pomno planirao, ostavio ruksak blizu mjesta gdje je zakopao žrtvu, a u kojem se, među ostalim, nalazio ručnik, Selenin fotoaparat, te krvavi nož. Tek treba vidjeti je li pronađenim nožem doista i ubijena, a ako jest moguće je da je ubojicu ili više njih u krvavom činu netko prekinuo, slučajni prolaznik ili rekreativac, pa je bio primoran na brzinu pobjeći i ostaviti iza sebe te predmete.

Djevojka bez mobitela

S obzirom da je, po onome što je dosad poznato javnosti, Meksikanku te srijede, oko 19 sati, vidio netko od šetača, a da je mrak pao oko 20 sati, moguće je da je ubijena u tom razdoblju i da ubojica nakon bijega, ako se i vratio na mjesto zločina da bi pokupio ostavljene predmete, poslije zbog mraka nije mogao pronaći točno mjesto i ukloniti ruksak, traku i nož.

Također, istražitelji će u sklapanju mozaika monstruoznog zločina svakako obratiti pažnju i na činjenicu da se blizu mjesta gdje je djevojka pronađena proteže žičana ograda koja je postavljena kako bi se spriječilo da netko ne padne niz litice s južne strane Marjana. Ta je ograda u cijeloj dužini ravna, no na jednom je mjestu bila malo udubljena što može ukazivati na to da ju je ubojica prešao upravo na tom mjestu.

U cijeloj je priči čudno i to što djevojka sa sobom nije ponijela mobitel, odnosno nije ga uopće imala tijekom putovanja dugog tri i pol mjeseca, već je mobitel posjedovao samo njezin brat. On je nakon obdukcije u nedjelju rano ujutro identificirao tijelo te je, nakon što je poligrafski testiran i nakon što je test prošao, oslobođen sumnje da je upravo on ubojica.

Policija je poduzela sve što može da otkrije bilo kakav trag koji vodi prema ubojici. Pregledavaju se snimke svih nadzornih kamera na Marjanu i zgrada u cijelom području oko park šume, a vrlo ozbiljno uzimaju se u obzir i sve dojave građana o sumnjivim osobama..

VLADIMIR URUKALO, IVICA MARKOVIĆ

Dr. Milas: Ubojica je danima vrebao

Stoji li ista osoba iza ubojstava Selene Margarit Graciano Macedo, 31-godišnje Meksikanke koja je brutalno ubijena na Marjanu, i Marijane Jerković, tajnice agencije za promet nekretninama “M-Kontakt”, koja je prije 10 godina usmrćena na svome radnome mjestu u Splitu, jedno je od pitanja na koje pokušava odgovoriti policija koja ovih dana istražuje nesretnu smrt Meksikanke.

Dr. Mijo Milas, neuropsihijatar i sudski vještak, smatra da je, unatoč sličnom načinu ubojstva, 10 godina prevelika pauza za jednog počinitelja, jer ista osoba ne bi mogla toliko dugo susprezati svoj nagon za ubijanjem žena.

- Prema onom što sam doznao iz medija, moje pretpostavke su da treba tražiti osobu između 35 i 40 godina, jače građe, koja možda dobro izgleda, jer mislim da ju je taj muškarac presreo negdje na cesti i na engleskom ili španjolskom joj se ponudio kao vodič kroz Marjan, na što je ona pristala. Da ju je oteo na cesti i vukao do mjesta zločina, ona bi vjerojatno vikala, netko bi je čuo. Počinitelj je osoba koja dobro poznaje Marjan, vjerojatno po njemu redovito šeta i poznaje dobro teren, čak i onaj nepristupačan dio.

Ubojica je zločin planirao. Vjerojatno je danima vrebao po Marjanu kupivši prethodno selotejp i nož, i čekao pravu žrtvu. Sada se zasigurno povukao, nema ga na Marjanu, vjerojatno je uz televiziju i novine, u strahu prati što se zbiva. Pretpostavljam da će se pritajiti na neko vrijeme, neka dva tjedna, onda će se pokrenuti.

Možda će mu čašica alkohola biti okidač za agresiju. No, nadam se da će ga u međuvremenu policija otkriti - kaže nam dr. Milas naglasivši kako nam je iznio samo vlastite pretpostavke zasnovane na onom što je čuo iz medija.

M. ILIĆ


Komentari Morate se prijaviti da biste komentirali članak.

Komentar od: beppecinepresa | Komentirano: 29. kolovoz 2012. 17:35
poanta je da rič o planiranom ubojstvu, a taj brutalni ubojica i dalje živi u ovon gradu u kojen se iz ovog ili onog razloga takvi ne pronalaze. pa vi šetajte po Marjanu...
Komentar od: pernica | Komentirano: 29. kolovoz 2012. 15:00
ja se slažem sa ovim psihijatrom, on je sigurno prišao djevojci, počeo s njom razgovarati dobroćudno, poveo je - kao nešto će joj pokazati i onda joj u šumi zaprijetio nožem, zavezao je i dalje je sve poznato...jadna cura! on je danima čekao da naiđe takva i eto naišla je! nadam se da će ga uskoro uhvatiti! šta se tiče mobitela, a šta će joj? i Antonija Bilić ga je imala kod sebe, pa opet ne znaju gdje je jadnica!!!!! ZA SILOVATELJE I UBOJICE SMRTNE KAZNE UZ MUČENJE!!!!!!
Komentar od: Colonel | Komentirano: 29. kolovoz 2012. 10:44
najbolji su mi ovi koji govore "ostavija je sestru u šumi". pa nije Marjan neka šumetina, a uostalom, oni su se koliko sam upućen rastali na 1. vidilici. ona je tila ić dalje, tipu se nije dalo, vjerojatno je vidija da ima masu svita okolo i nije mu ni palo na pamet da bi se nešto loše moglo dogodit
Komentar od: svepet | Komentirano: 29. kolovoz 2012. 10:26
Bepo, pa nije ta njegova seka maloljetna balava curica pa da je brat ne smi puštat samu po Marjanu u srid bila dana. Ljudi ima ka u priči gori u tu uru. Koji je tebi??
Komentar od: damjan_st | Komentirano: 29. kolovoz 2012. 10:15
ako se ne varam, prije nešto vremena, neki luđak je na benama uzeo bebu iz kolica i bacio je na pod... kad čovik malo promisli, svatko može sresti po gradu neke čudne, povučene, izbezumljene likove koji besciljno šetaju gradom. postoji li neka evidencija tih očito mentalno poremećenih osoba?
Komentar od: Bepo DD | Komentirano: 29. kolovoz 2012. 10:06
Bija sam svugdi po svitu a sa obitelji po Europi. PITAM SE KAKO JE TAJ BRAT MOGA OSTAVIT SESTRU SAMU U ŠUMI I BEZ MOBITELA. ZAR JE TO NORMALNO...IMA LI NEKO DA TO OBJASNI-ZAR TAJ BRAT NE SNOSI DIO ODGOVORNOSTI ZA SESTRINU SMRT.
Komentar od: Sinatra | Komentirano: 29. kolovoz 2012. 9:26
čedo_panula, kako te nije sram? Kakve su to insinuacije? A da nije kakav čedomir srpski došao ovdje i krenuo se krvoločno iživljavati....pokazivati u čemu su srbi najbolji? Vidiš, morončino, kako nema smisla pretjerivati. Drugi puta kada osjetiš potrebu za trolanjem, zabij sebi panulu u anus, pa će te proći.
Komentar od: vucina | Komentirano: 29. kolovoz 2012. 8:49
MOŽDA BI TRIBALO MALO PROĆEŠLJAT TURISTE HOSTELA DI JE POKOJNA BILA SMJEŠTENA,VIDIT POKLAPA LI SE KOJE IME I PREZIME SA ONOM AUSTRALKOM IZ DUBROVNIKA. MOŽDA JE I STRANAC...A
Komentar od: vucina | Komentirano: 29. kolovoz 2012. 8:49
MOŽDA BI TRIBALO MALO PROĆEŠLJAT TURISTE HOSTELA DI JE POKOJNA BILA SMJEŠTENA,VIDIT POKLAPA LI SE KOJE IME I PREZIME SA ONOM AUSTRALKOM IZ DUBROVNIKA. MOŽDA JE I STRANAC...A
Komentar od: | Komentirano: 29. kolovoz 2012. 8:34
hoće li isti tim superpolicajaca koji je istraživao ubojstvo pokojne jerković dobiti i ovaj slučaj, pa da za jedno 20-30 godina napokon saznamo istinu.
Komentar od: divo | Komentirano: 29. kolovoz 2012. 7:38
vjerojatno je isti ubojica bio 2008 u Dubrovniku kad je ubijena australka, i logično je da ne operira samo u splitu, nego po cijeloj Dalmaciji, a možda i šire.
Komentar od: čedo_panula | Komentirano: 29. kolovoz 2012. 7:33
"S obzirom na sve poznate okolnosti moguće je da je ubojica netko tko je prošao vojnu obuku i tko je u dobroj kondiciji..."

jel to netko od naših vrlih "ratnika" junaka iz Lore???
Komentar od: defender two | Komentirano: 28. kolovoz 2012. 23:53
ivemali oli veliki ne litaj više. koji si ti lik?
Komentar od: ivemaIi | Komentirano: 28. kolovoz 2012. 23:13
Mislin da treba pričekat DNK rezultate pa će ga uvatit dok si reka keks. Gledam svako malo na televiziji našega nesuđenoga Obamu dr.Dragana Primorca u emisiji kod Branimira Bilića, di skupa sa drugim stručnjacima govori o velikim rezultatima hrvatske forenzike. I kažu da su u vrhu na svjetskoj razini. Ovde imaju leš, nož, ruksak, selotep itd., znači toliko tragova da bi samo nesposobni ili korumpirani zakaza. A srićon naša policija i sudstvo to nisu.
Komentar od: bacalao_20 | Komentirano: 28. kolovoz 2012. 21:37
A šta ako ovi Milasov sad počne malo i po gradu? Neka reče Milas, kad je tako vidovit u kojem je kvartu sad najopasnije? Ajde Milas, iz kojega je kvarta killer?? Da se znan priselit u sekundi ako je tu negdi blizu.
Komentar od: Raphael | Komentirano: 28. kolovoz 2012. 21:01
Pokoj joj duši. DNA analiza je li joj brat zaista brat. Poligraf se može prevariti, a rodni list još lakše.
Komentar od: brico@ | Komentirano: 28. kolovoz 2012. 21:00
vezano za gallov komentar,budući da idealizira stanje kriminala u sfrj 70-tih i 80-tih,samo jedna aluzija - "trobecove krušne peći".
Komentar od: Alen Bokšić | Komentirano: 28. kolovoz 2012. 20:59
Stravično,stravično...Nadam se da će pronaći krivca
Počivala u miru Božjem...